Danas ročište Fatmiru Alispahiću

Sumnjiči se da je počinio produženo kazneno djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

0
354
Fatmir Alispahic

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv državljanina naše zemlje Fatmira Alispahića.

Ova informacija potvrđena je 10. septembra, a za danas prema rasporedu suđenja u Sudu BiH, predviđeno je i ročište. Sudija u ovom slučaju je Hadžiomerović Enida.

Optuženi se tereti da je u više navrata putem web stranice antimigrant.ba, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda, piše Radiosarajevo.ba.

Sve to u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako su potvrdili optuženi A.F. se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo kazneno djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here