Danas protesti pred OHR-om zbog najave Schmidtove odluke

U Sarajevu će danas u 19 sati biti održani protesti protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon i Ustav FBiH.

Protesti su zakazani ispred zgrade OHR-a, a na njih su pozvali proglasom SDP, pridružio se i DF, Dervo Sejdić koji je još ranije uputio poziv građanima, potom Građanski savez, PDA, NES i druge stranke i javne ličnosti.

Dervo Sejdić koji je prvi pozvao na proteste protiv odluke Schmidta sa prvobitnog termina, najavio je okupljanje zajedno sa ostalim organizatorima, u 19:00 sati. Sejdić navodi da je zbog zahtjeva građana i tehničkih razloga pomjerio proteste koji će biti održani ispred OHR-a.

– Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo. Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani. Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže, napisali su u proglasu iz SDP-a.

– DF se pridružuje pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH, navode iz DF-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *