Danas pomračenje Sunca, vidjet će se kretanje Mjeseca

0
113

Stanovnici većeg dijela sjeverne hemisfere u četvrtak će biti svjedoci pomračenja Sunca. Ovaj događaj naziva se prstenastom pomračinom.

Vidjet će se kako se Mjesec kreće preko naše zvijezde, ali neće u potpunosti blokirati svjetlost koja dolazi iz nje. Umjesto toga, ostat će samo tanki djelić sjaja koji će zasjati oko Sunčevog diska.

Najbolji prizori bit će na Arktiku, ali i dobar dio ostatka Zemlje bit će obuhvaćen djelomičnim pomračenjem – istok Sjedinjenih Američkih Država i sjeverna Aljaska, zajedno s većim dijelom Kanade, Grenlanda i dijelovima Evrope i Azije. Prema projekciji, iz BiH je mala mogućnost da se vide ovi prizori, osim iz pojedinih mjesta na krajnjem sjeveru države i to u veoma blagoj varijanti.

Kao i uvijek, savjet je da ne pokušavate gledati u Sunce golim okom. Ovo može nanijeti ozbiljna oštećenja. Svako ko gleda prema nebu, to treba učiniti samo uz pomoć zaštitne opreme za gledanje, poput odobrenih naočala za pomračinu, piše BBC, prenosi Oslobodjenje,

Još bolje je, za one koji imaju priliku, posjetiti organizirani događaj. Astronomski klubovi u ovakvim prilikama uglavnom prirede prigodne manifestacije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here