Danas otvaranje 20. Lukavačkog sajma turizma i ekologije ˝LIST˝

U četvrtak 5. maja je otvaranja dvadesetog, jubilarnog Lukavačkog sajma turizma i ekologije “List” 2022.

Tokom svih godina ova značajna manifestacija imala je nesebičnu podršku izvršne i zakonodavne vlasti, ambasada, kompanija, partnerskih organizacija, turističkih zajednica/organizacija, agencija, Udruženja žena, žirija, kuhara a posebno posjetitelja.

“Godine rada, truda i odricanja su iza na ali i godine ličnih uspjeha, uspjeha naših izlagača, a ono što ostaje kao trajni zalog urađenom, su neraskidiva prijateljstva koja su obilježila Lukavački sajam “List”.

Ove godine bilježimo rekordan broj izlagača kao i Udruženja žena u okviru Festivala hrane

“Bosanska sofra”.

Tako će se našim posjetiteljima na jubilarnom, 20-om sajmu predstaviti Uduženja žena, sa 358 učesnica i prijavljenih 500 jela.

Predsjednika žirija Hamid Kujrakovića sa ostalim članovima, očekuje težak posao odabira najboljih.

Kada je riječ o prezentaciji turističkih potencijala BiH i zemalja regije, sa nama su ove godine turističke zajednice/organizacije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

Podršku smo dobili od Turističke organizacije Republike srpske, Turističke organizacije Bijeljina, Turističke zajednice TK, Turističke zajednice SBK, Turističke zajednice HNK, JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići. Komisije za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Grada Lukavac i Grada Lukavac.

Po prvi put smo dobili podršku Vlade SBK, Ministarstvo privrede SBK.” Na čijem izložbenom prostoru će se predstaviti privrednici i obrtnici- istakla je Asija Nuhanović, u ime organizatora Lukavačkog sajma.

I ove godine Sajam će, uz pomenute, ponuditi bogate programske sadržaje, među kojima su „Dani ženskog stvaralaštva”,Okrugli sto o temi „Lokalni mediji u funkciji razvoja lokalne turističke ponude”, susret medija, Panel diskusija „Hijerarhija tačnosti mjerenja emisija u zrak”, Okrugli sto o temi „Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe u funkciji razvoja turizma – primjer Grada Lukavac”, sajamska biciklijada, novinarska kotlićijada i drugo.

Lukavčanima i posjetiteljima koji u periodu od 5.5.-7.5.2022.god. budu boravili u ovom gradu, predstavit će se lukavački bendovi, dok će u završnom dijelu sajma muzički gost biti poznata umjetnica Amira Medunjanin.

Koncert Amire Medunjanin bit će održan u subotu 7. maja 2022. godine sa početkom u 20,00 sati u Centru za kulturu Lukavac.

Ulaz za sve koncerte je besplatan.

“Predstavljati turizam, ukazivati na značaj ekologije zasigurno nije lak posao, osobito, ako počinjete iz male sredine, ali tradicija koja je iza nas pokazala je da posao radimo odgovorno i profesionalno, no ključni faktor kontinuiteta je srce koje pružamo i sva druga koja dobijamo natrag”.- dodala je Nuhanović

Bitno je naglasiti da je od prošle godine sajam proširen za kategoriju umjetnost, te će se u okviru sajamskog prostora predstaviti projekat /program “Minela u Gradu umjetnosti” – u kojem će se lukavačkoj književnici Mineli Moranjkić Ćosić, pridružiti nagrađivani književnici, profesionalni fotografi, medijski radnici, predstavnici nevladinih organizacija, turističkih radnika i urednici časopisa za kulturu i filozofiju iz BiH.

Ukoliko još niste odlučili gdje ćete provesti naredna tri dana, toplo vam preporučujemo da posjetite Lukavac i lukavački sajam. Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 5.5.2022.u 11 h.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *