Danas je Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva: Prekinimo šutnju! (Foto/Video)

U našoj zemlji ima veliki broj onih koji žive s ovim bolestima i koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima

0
437

U cijelom svijetu 19. maja obilježava se World IBD Day – Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva s ciljem da se široj javnosti ukaže na položaj oboljelih od upalnih bolesti crijeva i na poteškoće s kojima se susreću oboljeli od ovih hroničnih bolesti.

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva obilježava se i u Bosni i Hercegovini. Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH podsjeća da i u našoj zemlji ima nezanemariv broj onih koji žive s ovim bolestima i koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima, poput bolova, smanjenja kvalitete života i radne sposobnosti.

„Želimo da skrenemo pažnju javnosti na nas i da time utičemo na promjenu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od IBD-a. Svjesni smo da se, kroz borbu s našom bolešću, moramo prilagođavati uslovima situacije, ali i da trebamo snažnu podršku naših porodica, kao i društva u cjelini. Cilj nam je ove godine govoriti o svemu onome s čim se oboljeli suočavaju, od ranog otkrivanja i prepoznavanja bolesti, do kontinuirane brige pacijenata za svoje zdravlje i liječenje“ – saopćili su iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH.

Pretpostavlja se da od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini boluje najmanje 1.600 građana, ali jedinstveni registar oboljelih ne postoji. Oboljeli često imaju manju sposobnost obavljanja posla, izostaju sa nastave ili, zbog bolova, propuštaju važne životne događaje, te je kvalitet njihovog života dosta drugačiji.

Zato je, tvrde iz Udruženja, vrijeme da se ove godine prekine šutnja i počne govoriti o onima koji žive s ovom bolešću i koji se, naročito u vrijeme pandemije Covid-19, u našoj zemlji suočavaju sa problemom nevidljivosti i još veće nezaposlenosti. I ove godine, zajednička slika podrške oboljelima bit će poslana svim građanima BiH, ali i cijelom svijetu, Bosna i Hercegovina pridružila se svjetskoj kampanji EFCCA.

U saradnji sa  Gradskom upravom Grada Sarajeva večeras će od 20:30 do 22:30  ljubičastom bojom biti osvijetljena zgrada Gradske Vijećnice, a u Banjoj Luci će, u saradnji sa Gradom Banja Luka i Kulturnim centrom Banski dvori, u istom periodu biti osvjetljeni Banski dvori. Ovoj akciji pridružilo se i Vijeće ministara BiH osvjetljavanjem prozora Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, a osvjetljen će biti i AVAZ Twist Tower.

„Želimo se zahvaliti svim institucijama koje su nas podržale jer je zaista važno da poruke podrške nama budu i poruke podrške drugima da zajedno obojimo svijet u ljepše boje, upalimo svjetlo, damo šansu sebi samima i prekinemo šutnju“ – dodali su predstavnici Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH.

Obilježavanje ovog dana u Bosni i Hercegovini je usklađeno sa globalnom kampanjom koja se ove godine provodi pod sloganom „Break the silence!“ ili „Prekinimo šutnju!“.

Predstavnici Udruženja pozivaju sve građane Bosne i Hercegovine da, ove godine, podrže oboljele tako što će pogledati i na društvenim mrežama podijeliti video „Prekinimo šutnju!“ koji je kreiran s ciljem da poveća svijest građana, koristeći hashtagove #PrekinimoSutnju #BreakTheSilence, kao i da koriste Facebook profile frame kako bi pokazali suosjećanje sa osobama koje žive sa ovim neizlječivim bolestima.

Video „Prekinimo šutnju“ govori o tome kako su oboljeli od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini nevidljivi, te kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja o ovom problemu i da o tome počnu govoriti svi građani BiH, a ne samo oboljeli.

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini se obilježava svake godine s ciljem buđenja svijesti građana BiH. Također se pokušava skrenuti pažnja nadležnima da se pronađe sistemsko rješenje za oboljele i poboljša im se narušena kvaliteta života, saopćeno je iz Udruženja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here