Danas je Svjetski dan nastavnika

Svjetski dan nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra i na taj dan se pokazuje da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva.

Proglasio ga je UNESCO 1994. godine, a ove godine Svjetski dan nastavnika obilježava se pod sloganom „Transformacija obrazovanja počinje od nastavnika“, i posvećen je svim prosvjetnim radnicima, od nastavnika predškolskog odgoja i obrazovanja, nastavnika i prosvjetnih radnika koji rade u osnovnim i srednjim školama, do profesora i predavača na visokoškolskim ustanovama.

Cilj Svjetskog dana nastavnika je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će oni i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, te podići nivo obrazovanja na razinu društvene važnosti.

Također, jedan od ciljeva obilježavanja ovog značajnog datuma je isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika, odgajatelja, profesora, njihovog uticaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti nastavničke profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *