Danas je poseban praznik. Slavite li ga?

Možemo samo pretpostaviti da je broj samaca u našoj zemlji danas, ipak veći od onog sa posljednog popisa iz 2013. godine

praznik dan samaca nastao u kini
Dan samaca počeo se obilježavati u Kini tokom 1990-ih godina (Foto: Ilustracija)

Danas je Dan samaca, praznik slavljen širom svijeta. Jeste li vi jedan od njih?

Dan samaca popularan je kineski praznik koji se svake godine slavi 11. novembra, a slavlje se iz Kine preselilo i na ostatak svijeta, piše Tuzlanski.ba.

Prevashodno nastao kao suprotnost Valentinovu, umjesto da slavi ljubavne veze 11.11. slavi samce.

Praznik je započeo kao neformalna proslava na kineskim univerzitetima tokom 1990-ih godina.

Tačnije, na Univerzitetu u Nanjingu, u Kini, četvorica studenta su 1993. godine, kako bi razbili monotoniju samačkoga studentskog života, odlučili da će 11. 11. izlaskom proslaviti to što su samci.

Inicijativa se brzo proširila među ostalim studentima, a s vremenom i među ostatkom kineskog društva, dok danas predstavlja međunarodnu popularnost zahvaljući inernet-promociji.

Datum 11.11. ima i svoju simboliku, izabran je zbog činjenice da broj 1 simbolizira pojedinca.

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjem popisu stanovništva sprovedenog 2013. godine, broj samaca dosegao je cifru od 217.613. Možemo samo pretpostaviti da je broj samaca u našoj zemlji danas, ipak veći od onog sa posljednog popisa iz 2013. godine.

Prethodnih nekoliko godina proslava samaca postala je i komercijalizovana, veliki broj kompanija i robnih kuća na ovaj datum nudi posebne popuste prilikom šopinga. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *