Danas je najdepresivniji dan u godini

Na današnji dan počinju se, opisuju stručnjaci, osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog svih troškova oko praznika, a isplata plate još nije na vidiku
blue monday najdepresivniji dan u godini treci ponedeljak u januaru
Treći ponedeljak u januaru proglašen je za najdepresivniji dan u godini (Foto: Ilustracija)

Treći ponedjeljak u januaru proglašen je najdepresivnijim danom u godini, a naziva se još i Blue Monday.

Na današnji dan počinju se, opisuju stručnjaci, osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog svih troškova oko praznika, a isplata plate još nije na vidiku.

Prvi “najdepresivniji dan u godini” bio je 24. januar 2005., a pokretač je psiholog Cliff Arnall sa Univerziteta u Cardiffu koji je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji, no nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u medijima zapravo plaćeni PR i da je cijela priča oko Blue Mondaya zapravo samo marketinški trik. Univerzitet se poslije potpuno ogradilo od Arnalla, ali mnogi kolege iz struke kažu da njegova teorija ima smisla.

Decembar je mjesec pun druženja, slavlja, porodice, darova, hrane, a mnogi se odlučuju i na razna putovanja i godišnje odmore. Osim toga, tu je i doček nove godine za koji mnogi izdvoje veliku svotu novca. Iako sve to veseli u decembru, niti mjesec dana kasnije osjete se posljedice, računi su prazni, neki ljudi naprave i dugove, ponovno počinju predavanja na fakultetima i bliže se ispitni rokovi, a gomilaju se i radni zadaci i poslovni sastanci kojih je u decembru ipak manje.

Još jedna stvar koja mnoge čini depresivnijima u januaru su novogodišnje odluke. Možda su ih donijeli 1. januara i zapisali na papir, ali do današnjeg dana još se nisu pokrenuli ili, i ako jesu, već su posustali.

Prije nekoliko godina Arnall je za The Independent rekao da njegove namjere nikada nisu bile da učini ovaj ponedjeljak negativnim, već da inspirira ljude da se pokrenu i donesu neke velike životne odluke.

No, nije sve tako crno. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. juni, zatim 23. juni 2006. pa 20. juni 2007 itd. Pada otprilike između 21. i 24. juna. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *