Datumi: Dan rudara BiH i stogodišnjica Husinske bune

Danas je Dan rudara BiH, a navršila se i stota godišnjica od poznate Husinske bune, rudarske epopeje koja je veliki odjek imala u cijelom svijetu.

Kao i 1920. godine, kada su se suprostavili tadašnjem režimu, boreći se za radnička prava, tako i danas rudari rade s osjećajem životne nesigurnosti, neizvjesnosti za sudbinu rudnika, s plaćama koje su ispod onoga što njihov poziv predstavlja – borbu za druge, u teškim i po život opasnim uslovima.

U povodu Dana rudara i jubileja Husinske bune, predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović, u saopćenju za javnost podsjetio je na misli Josipa Broza Tita o ovom istorijskom događaju:

Husinska buna predstavlja veliki datum u historiji radničkog pokreta naše zemlje koji je već tada privukao pažnju progresivnih snaga Evrope. Goloruki husinski rudari odlučno i jedinstveno su se suprotstavili klasnom neprijatelju koji je svim sredstvima pa i oružjem, ugrožavao elementarnu egzistenciju radnika. Oni su branili pravo na život, hljeb i slobodu i spašavali su ne samo svoje porodice, već i porodice svojih drugova među kojima i slovenačkih rudara, prihvatajući ih po kućama siromašnog Husina i okolnih mjesta, i zaštićujući ih od nasrtaja žandarma i njihovih gospodara. To predstavlja divan primjer radničke borbe, bratstva i jedinstva i solidarnosti, što su husinski rudari iskazali na potresan način. Djelo husinskih rudara spada među one primjere koji su snažno nadahnjivali našu revolucionarnu borbu koja je okupljala i vodila naše narode u oružanoj borbi protiv fašizma i izdajničke buržoazije“!

Husinska buna je i opjevana u nezaboravnoj pjesmi Konjuh planinom, koju za ovu priliku ponovno objavljujemo, da se mladi podsjete, pamte je i čuvaju za buduće generacije. Pjesma je autorstvo dvojice tadašnjih partizanskih boraca; kompozitora Oskara Danona i pjesnika Miloša Popovića – Đurina, koju su oni kreirali 1941., inspirirani pogibijom mladog husinskog rudara Peje Markovića.

KONJUH PLANINOM

Konjuh planinom, vjetar šumi, bruji,
lišće pjeva žalovite pjesme…
Borovi i jele, javori i breze
svijaju se jedan do drugoga…

Noć je u crno svu šumu zavila,
Konjuh stenje, ruši se kamenje…
Mrtvoga drugara, husinjskog rudara
sahranjuje četa partizana…

Kiše jesenje po grobu su lile,
bure snežne kosti su raznele…
A na vrh planine zastava se vije,
crvena od krvi proletera…

U povodu 100-godišnjice Husinske bune i Dana rudara Muzej istočne Bosne Tuzla danas u 12 sati, u zgradi rekonstruisanog DTV “Partizana” u Kreki otvorit će izložbu “Naša Kreka”, realiziranu uz pomoć UG “Kreka”, krečanskih porodica i njihovih foto-albuma, te Grada Tuzla.

Od 16:00 do 20:00 sati u “Kući Plamena Mira” na šetalištu Slana banja bit će organizovan umjetnički performans pod naslovom „Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost“.
Projekt je realizovan u saradnji sa režiserom Brankom Šimićem, vizuelnim umjetnikom Marc Einsiedelom i udruženjem “Kuća Plamena Mira”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *