Danas je Dan Armije RBiH

3
265

Danas se obilježava Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme napada neprijatelja. Podsjećamo, Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije.

Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Armija BiH je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Osnivač Armije RBiH i prvi zapovjednik na funkciji načelnika Glavnog štaba bio je Sefer Halilović.

Kasnije je zapovjedništvo preuzeo Rasim Delić. (tl)

Download PDF

3 Komentari

  1. SRETAN DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, JEDINE LEGITIMNE VOJNE SILE TOKOM AGRESIJE NA MEĐUNARODNO PRIZNATU I SUVERENU REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU!

  2. Nešto sam i zaboravio da je ovo Naš dan, ali lijepo se prisjetiti.
    Sretno svim borcima Armije BiH,pogotovo dobrovoljcima- veteranima koji se nisu eksponirali po ovim raznim “profesionalnim” boračkim udruženjima ……koja su se vremenom transformisala u Biračka udruženja!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here