Danas je 22.maj: Svjetski dan biodiverziteta (biološka raznolikost)

U svijetu je ugroženo oko milion vrsta, u posljednjih 40 godina populacija divljih vrsta se smanjila za 40 posto. Prema podacima, u BiH je ugroženo 45 vrsta, 280 ranjivih i veoma osjetljivih vrsta
Svjetski dan biodivirziteta
(BiH pripada zemljama sa najvećim stepenom biološke raznolikosti u Evropi – Foto: Ilustracija, Tuzlalive.ba)

Svake godine 22. maja se obilježava Svjetski dan biodiverziteta – biološke raznolikosti, a sve u cilju kako bi se povećalo razumijevanje i svijest o pitanjima biološke raznolikosti.

Bosna i Hercegovina  je poznata po svojim prirodnim krajolicima i bogatoj biološkoj raznolikosti. Prema dostupnim podacima BiH pripada zemljama sa najvećim stepenom biološke raznolikosti u Evropi. U BiH je identificirano preko 5.000 biljnih vrsta, više od 320 vrsta ptica, više od 100 vrsta riba itd.

Floru i faunu u BiH karakteriše visok stepen endemskih i reliktnih vrsta. Čak 30 posto ukupne endemske flore Balkana nalazi se u BiH, tj. negdje oko 600 vrsta endema. Bosna i Hercegovina ima još uvijek dobro očuvane ekosisteme i u njima sadržane prirodne resurse: ljekovite, jestive, aromatične biljke, privredno važne vrste biljaka.

Ovi resursi se mogu staviti u funkciju smanjenja siromaštva i razvoja dugoročnih projekata koji pružaju veliku mogućnost za zapošljavanje kako visokostručnih kadrova tako i značajnog broja manje kvalifikovanih radnika. Biodiverzitet je najbolji indikator stanja stanja životne sredine. Biodiverzitet je šansa za održivi razvoj. Biodiverzitet je veoma ugrožen, jer je prisutan negativan antropogeni uticaj: prekomjerna sječa šuma, zagađenje svih komponenata životne sredine, prekomjerno iskorištavanje i eksplatacija bioloških resursa, urbanizacija, unošenje invazivnih vrsta, mali procenat zaštićenih područja…

U BiH je zaštićeno do 6 posto ukupne površine, u FBIH 4 posto, u RS 2 posto, a procenat zaštićenih područja u zemljama evropske unije je 20 posto. Antropogeni uticaji svakodnevno doprinose smanjenju ili nestanku biljnih i životinjskih vrsta. Tako je danas u svijetu ugroženo oko milion vrsta, u posljednjih 40 godina populacija divljih vrsta se smanjila za 40 posto. Prema podacima u BiH je ugroženo 45 vrsta, 280 ranjivih vrsta i veoma osjetljivih.

Šteta koja se nanosi okolišu u nekoliko posljednjih decenija se konstantno povećava; svjedoci smo da se svake godine proizvode sve veće količine otpada, povećavaju se emisije CO2… Zbog raznih onečišćenja kvalitet života se smanjio naročito u urbanim sredinama.

Upravo mi, iz Eko zelenih, želimo da potaknemo na akciju, sve vlade, lokalne zajednice, pojedince, privredne subjekta, medije, da svi pokažu pozitivan odnos prema prirodi. Pozivamo stanovništvo da iskoriste svoje pravo na zdravu životnu sredinu, da se uključe u borbu za zaštitu okoliša. Naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi. Planina Konjuh obiluje visokim stepenom biološke raznolikosti: RIJETKE BILJNE VRSTE: Bosanski ljiljan, bosanska perunika, sunovrat, iva, lincura, reliktne i ugrožene vrste ptica: planinska sova, lještarka, rijetke i ugrožene vodene životinje: vidra, riječni rak, autohtona potočna pastrmka….

Napomena: Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 22. maj za Dan zaštite biodiverziteta u cilju podizanja svijesti gradjana i povećanja razumjevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korištenja. Biodiverzitet kako u prošlosti tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu su nestajanja ili su čak neke i zauvjek izgubljene. Usvajanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju (Rio de Žaneiro, 1992. godine), ostvaren je opšti konsenzus da je biodiverzitet pod pritiskom i treba ga zaštiti. (Piše: Prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza ‘Eko zeleni’)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *