Danas izbori u Crnoj Gori

0
373

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, a u izbornu trku ulazi šest koalicija i pet političkih partija.

Ovo su 11. izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Uz parlamentarne biće održani i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izborna ćutnja počela je u ponoć s petka na subotu. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana. U odnosu na predsjedničke izbore, održane 15. aprila 2018. godine, broj birača povećan je za oko 8.600.

Prvi put u kampanji aktivna je Srpska pravoslavna crkva (SPC) koju vlast vidi kao glavnog protivnika. Izbori se održavaju u ambijentu starih podjela i pojačanih tenzija zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ali i korona krize i propale turističke sezone.

Vladajuća Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića sebe predstavlja kao zaštitnika države.

Osim DPS-a, ključni akteri su koalicija oko desno orjentisanog Demokratskog fronta koja je kampanju počela u jednom manastiru i koja se predstavlja kao zaštitnik interesa crkve.

Koalicija oko Demokratske Crne Gore kampanju temelji na priči oko pomirenja, ali su dominantno okrenuti prosrpskim biračima.

Izbori bi mogli biti neizvjesniji u odnosu na prethodne, procjena je analitičara bazirana na anketama javnog mnijenja, a prevagu bi mogle da odnose manje građanske stranke.

Zbog korona virusa nije bilo velikih skupova, na otvorenom je dozvoljeno okupljanje najviše 100 ljudi, a kampanja se dominantno vodi preko društvenih mreža i portala, evidentan je rad na terenu i direktno obraćanje biračima.

Posljednjih dana, medjutim, litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti prisustvuju hiljade ljudi, iako je zbog korona virusa zabranjeno na otvorenom okupljanje više od 100 građana. Crkva se ogradila od organizacije, ali su na litijama istaknuta sva crkvena obilježja.

Rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija Gojko Perović izjavio je da niko nema blagoslov za bilo kakva okupljanja na dan izbora u nedjelju, 30. avgusta, i pozvao sve, naročito vjerujuće ljude, da ne organizuju nikakve proteste nalik litijama.

-Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitrenih i nasilnih postupaka, onako, recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu, naveo je on u izjavi za javnost.

U dijelu javnosti se špekuliše da bi na dan izbora obje strane mogle da proglase pobjedu i da je moguće da dođe do incidenata. Crnogorska policija je saopštila da raspolaže operativnim podacima da “pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira” na dan izbora. Predsjednik UO Centra za monitoring Zlatko Vujović kazao je da takve poruke zabrinjavaju.

-Ja duboko vjerujem da ipak ne postoje stranke koje bi bile spremne da na taj način dođu na vlast ili da zadrže vlast. Ja duboko vjerujem da se tako nešto neće desiti ali treba biti obazriv, kazao je Vujović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here