Danas i ovdje: “Predozirana” većina tuzlanskog vijeća

Multistranački organ "većine", saopštio je svekolikoj javnosti da će bojkotom blokirati statutarno zakazanu sjednicu GV Tuzla!

6
505
dervis cicko
(Piše: Derviš Čičko)

Većina u Gradskom vijeću Tuzle i od samog početka je bila nasilu sklepana besprizornom korupcionaškom trgovinom tzv. političkim uticajem, odnosno rasprodajom “porodičnog srebra” parastranačkom vladavinom javnim preduzećima i ustanovama i td. Tako vještački privatno-interesno uspostavljena većina, analogijom svoje unutrašnje antilogike razdrobljenosti, mora insajderski imati “ugrađen” i potpuno paranoičan okidač “straha od letenja” prema sopstvenom slomu i to na dnevnoj bazi.

Naime, legalno i legitimno zakazivanje sjednice Vijeća od strane 11 vijećnika za 12. novembar 2021.g. ad hoc je proglašeno, gotovo nedemokratsko zločinačkim, napadom na slobodarsku demokratsku tradiciju Tuzle i, nevjerovatno, “izazivanjem vještačke krize”.
Po prvi puta nakon rata i uspostave višestranačja kod nas, promoviran je pojam kolektivnog fantomskog političkog entiteta “vijećnička većina”, koji tom istom logikom fabricira i potpuno depersonalizirano javna saopštenja.

Vijećnička većina sama sebi svrha – kako i na koji način polažu račune građanima? (Foto: Arhiva)

Tako je taj neimenovani i paralegalni multistranački organ “većine”, saopštio svekolikoj javnosti da će blokirati statutarno zakazanu sjednicu Gradskog vijeća bojkotom sopstvenog prisustva istoj. K'o veli, nema kvoruma, nema sjednice, pa će svojom dodikovskom kratkom pameću torture “većinskim ručicama”, rezolutno demonstrirati sve blagorodne prednosti demokracije politikanskog siledžijskog terora.

U stvari, tuzlanska vijećnička demokratska većina od konkretno aktuelnih 20 vijećnika, de facto je “luk i voda” i može se reći da je pred latentno ozbiljnim prijetećim slomom. Radi se o tome da je SDP-ovska relativna većina, pojačana bezličnim i snishodljivim “manjincem”, potpuno hibridno stranački “predozirana” sa četiri SDA i dva DF prebjega, bez kojih dramatično propada u manjinski bespovratni kohabitacijski džehenemski bezdan neke nove vrste odgovornosti gradske izvršne vlasti spram Vijeća i građana Tuzle.

Da stvar bude kompletno tragikomična i paradoksalna: većina u Gradskom vijeću ne želi ni po koju cijenu raspravu o ubrzanju procedure usvajanja Statuta grada, tj. legaliziranja sopstvenog statusa i promptnog održavanja izbora u mjesnim zajednicama, kao ključnog sadržaja održive i svrsishodne lokalne demokracije.

Konačno, čini se da se “ne boje ni djeca hodže, ni hodža djece”. I nikom ništa! (Piše: Derviš ČIČKO)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

6 Komentari

  1. Sta je to sada gospodine Cicko? Zar nije demokratija vladavina naroda, to jest vecine? Sad’ po Vasem treba manjina (opozicija) da “demokratski” vlada i odlucuje umjesto vecine (vladajuca koalicija). Ljudi se organizovali, napravili vladajucu koaliciju i odlucuju u GV Tuzle. Svidjalo se to nekome ili ne, al’ je to volja naroda.

  2. Ne. Naprotiv. Radi se samo o tome da je sasvim suvišno baviti se “većinski” planskim bojkotiranjem sjednice, koju je legalno zakazala Služba vijeća, prema važećem Poslovniku. Većina u Vijeću ima pravo da aplicira svoj političko-predstavnički kapacitet na način propisan Poslovnikom, npr. može ekspresno odbaciti jedinu predloženu tačku dnevnog reda i okončati sjednicu i td. Sve izvan procedura rada Vijeća su suvišne politikantske predstave, koje samo proizvode štete.

    • U pravu ste gospon Cicko. Nadjoh i procitah poslovnik o radu GV Tuzle i vidjeh da je ponasanje vladajuce vecine suprotno
      pravilima predvidjenim samim Poslovnikom. To je blago receno mjesavana autokratije i anarhije.

  3. Poznata je ona izjava  o demokraciji :  jedan  Aristotel  i deset budala uvijek demokratski  pobjedi budala , to su posljedice demokracije .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here