Danas će se u zloglasnom Auschwitzu slušati glas preživjelih

Danas će u Poljskoj u bivšem nacističkom logoru Auschwitzu biti obilježen Dan sjećanja na holokaust, tačno 75 godina nakon što su ga oslobodile sovjetske snage.

Prisutnima će obratiti preživjeli logoraši kako bi poslali poruku onima koji danas odlučuju u svijetu.

“Oni se nadaju da će cijeli svijet komemorirati žrtve zajedno s njima, da će čelnici koji odlučuju o našoj sudbini danas i u budućnosti pažljivo poslušati upozorenja koje proizlaze iz njihove tragične sudbine”, rekao je direktor Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau Piotr M. A. Cywinski.

“Svrha ove godišnjice je probuditi savjest, preuzeti odgovornost ukorijenjenu u sjećanju”, dodao je.

Preživjeli su danas starci i sve ih je manje. Približno 1.500 nekadašnjih zatvorenika učestvovalo je na obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja Auschwitza 2005. godina, a prije pet godina, na 70. godišnjici, bilo ih je tristotinjak.

Ove godine na komemoraciji u Oswiecimu u južnoj Poljskoj očekuje ih se dvjestotinjak. Na Vratima smrti, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u Birkenauu, odat će počast onima koji nacističku brutalnosti nisu preživjeli.

Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u kojem su nacisti tokom Drugoga svjetskog rata ubili više od milion i sto hiljada ljudi, od kojih najveći broj Jevreja, simbol je genocida, holokausta i zla.

Jevreji, ratni zarobljenici, Poljaci, Romi i pripadnici drugih manjina umirali su gasnim komorama, od gladi, bolesti i prisilnog rada.

Generalna skupština UN-a usvojila je 2005. godine rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jer su toga dana 1945. savezničke snage oslobodile preostalih 7.500 zatvorenika.

Ovogodišnjoj komemoraciji prisustvovat će službene delegacije iz 50 zemalja, među kojima dvadesetak čelnika država ili vlada, te predstavnici međunarodnih organizacija.

Njima će se obratiti poljski predsjednik Andrzej Duda, počasni pokrovitelj događaja koji je odustao od odlaska na nedavni Svjetski forum o holokaustu u Jerusalemu, uvrijeđen jer nije bilo predviđeno da bude među govornicima.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći od njemačkih koncentracijskih logora i u kojem je najviše ljudi ubijeno. Jedini je očuvan kakav je bio kad su ga Nijemci napustili pred dolazećom Crvenom armijom.

Bio je dio velike i nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerovog “konačnog rješenja” istrebljenja deset miliona evropskih Jevreja. Auschwitz je osnovan 1940. u okupiranoj Poljskoj.

Prvobitno namijenjen kao zatvor za Poljake koji su se protivili nacističkom režimu, postao je najveća fabrika smrti u Evropi. Procjenjuje se da u logor ukupno deportirano 1,3 miliona ljudi

Približno 900.000 Jevreja ubijeno je u gasnim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju. Ostali su umirali od života u neljudskim uvjetima, izolirani od vanjskoga svijeta bodljikavom žicom. Koristilo ih se i za prislini rad i medicinske eksperimente.

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilili gotovo 60.000 iscrpljenih logoraša da krenu na zapad kako bi ih prebacili u druge koncentracijske logore. Procjenjuje se da je tokom tog ‘marša smrti’ umrlo ili je ubijeno između 9.000 i 15.000 ljudi, prenosi Al Jazeera.

(Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *