Dan zračnog mosta obilježavat će se ubuduće svakog 7. maja

Od ove, 2023. godine datum 7. maj počinje se obilježavati kao Dana zračnog mosta.

Udruženje zrakoplovaca – Zračni most podnijelo je 18. augusta 2022. godine inicijativu Ministarstvu za boračka pitanja TK i Skupštini TK da se 7. maj uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK i obilježava kao Dan zračnog mosta. Skupština TK je jednoglasno usvojila inicijativu 15. marta 2023. godine, i ostaje još samo formalno-pravno usvajanje izmjena i dopuna Zakona kako bi se ubuduće 7. maj obilježavao kao Dan zračnog mosta.

Obilježavanjem 7. maja kao Dana zračnog mosta nastavlja se i kontinuitet obilježavanja najveće zrakoplovni tragedije Armije Republike Bosne i Hercegovine, pogibije kompletne posade helikoptera i putnika u Žepi 7. maja 1995.godine.

Ove godine navršava se 28 godina od tog tragičnog leta koji je ujedno bio i zadnji let prema enklavama u istočnoj Bosni. U tom letu poginula je kompletna posada helikoptera, piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, i letač tehničar Izet Džambić i još devet putnika. Među poginulim su i tri ljekara, dr. Sead Halilović, dr. Husein Halilović i dr. Muhamed Deljković. Deset ostalih putnika teže je ili lakše povrijeđeno.

Obilježavanjem 7. maja kao Dana zračnog mosta prilika je da se prisjetimo i heroja iz Krajine gdje je pala i prva zrakoplovna žrtva, pilot Samir Beganović koji je poginuo 1. augusta 1994.g odine.

Zatim tu su heroji zračnog mosta koji nisu više sa nama, piloti Edvin Iftić i Meho Merdanić. Ni druge žrtve zračnog mosta ne smiju biti zaboravljene, među kojim je bio i ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine dr. Irfan Ljubijankić, i članovi njegove delegacije, advokat Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde,     dr. Mensur Šabulić, savjetnik u ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Zagrebu i major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Dan zračnog mosta prilika je da javnost prvo podsjetimo na nastajanje zrakoplovnih jedinica. Prva od njih koja je formirana na jednom aerodromu bila je Vazduhoplovna grupa Tuzla formirana na aerodromu Dubrave.

Prilika je ovo da se podsjetimo i na prvi, nažalost neuspješan MEDEVAC let iz Tuzle koji je izvršen 18. jula 1992. godine kada je teško povrijeđeni inženjer namjenske proizvodnje Bego Dizdarević avionom trebao biti prebačen za Zagreb. Nažalost avion je nadomak Zagreba morao prinudno sletjeti, a pacijent zbog prirode povreda nije izdržao.                                                                                                                                   Dolaskom prva dva helikoptera Mi-8T na aerodrom Dubrave zrakoplovstvo Armije Rebublike Bosne i Hercegovine započinje ispisivati svoj najhumaniji dio historije upravo zračnim mostom za enklavu Srebrenica.                                                                                                                                      Dan zračnog mosta prilika je da se javnost upozna i sa stvaranjem zrakoplovne jedinice u Krajini. Zračni most sa bihaćkom regijom bio bi nezamisliv bez brze izgradnje aerodroma Ćoralići. Činom izgradnje aerodroma započinju i letovi zračnog mosta između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Međudržavnim sporazumom, nakon prvih letova koje su napravili piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva otpočela je i obuka bosansko-hercegovačkih pilota u Hrvatskoj koji će kasnije avionima An-2 i C-212 Casa nastaviti sa letovima zračnog mosta iz Hrvatske za bihaćku regiju (Ćoraliće).

Obilježavanjem Dana zračnog mosta, pored podsjećanja na letove za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni, prilika je da se govori i o drugim doprinosima zrakoplovstva i zrakoplovaca u odbrani Bosne i Hercegovine.                                                                                                                                Također, i da se govori i o mirnodopskim doprinosima zrakoplovstva u borbi sa drugom vrstom „neprijatelja“ koji isto tako predstavlja prijetnju kako materijalnim dobrima tako i ljudskim životima.                                                                                                                                      Danas su to požari, poplave, zemljotresi, a heroji i u ovoj borbi su također zrakoplovci. (UG Zračni most)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *