Dan žalosti u Federaciji BiH i Brčko distriktu

U Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu danas je Dan žalosti, u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

Iz Vlade FBiH su naveli da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH, kao i na zgradama Vlade i institucija Brčkog.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH i Brčkog dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U RS, odnosno u BiH u cjelini, nije proglašen Dan žalosti. Naime, srpski ministri u Vijeću minnistara BiH odbili su glasati za proglašenje Dana žalosti u BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *