Dan žalosti na BH Radiju 1, direktor samostalno donio odluku

direktor BH radija 1 samoinicijativno donio odluku o danu zalosti povodom pogibije srba na kosovu
Od jutros se na BH Radiju 1 pušta ozbiljna muzika (Foto: Ilustracija)

Na BH Radiju 1 danas su slušatelji bili primorani da slušaju ozbiljnu muziku na talasima ovog radija, koja se pušta u znak žalosti za ubijenim napadačima na Kosovu.

Ova odluka izazvala je burne reakcije urednika, a sada su se oglasili i zvaničnim saopćenjem.

U saopćenju se navodi da je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, koji inače rukovodi radom BHRT-a, nije donio nikakvu odluku da se danas, 27. septembra, proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a.

“Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti. Dakle, u ovom slučaju je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila vlada Republike Srpske”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima. Zato je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine stavio van snage jednostranu odluku direktor BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa Radija danu žalosti”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *