Dan tuge i bola, ali i gnjeva: Prije 27 godina počinjen je masakr na Kapiji

Do 1995. godine u Tuzli se 25. maj obilježavao kao Dan mladosti, međutim, prije tačno 27 godina sve se promijenilo

0
176
Kapija bola i tuge (Foto: Ilustracija, TL)

Svanulo je još jedno tužno jutro u Tuzli, a u ovom danu brojni građani prisjetit će se smrtno stradalih i povrijeđenih u masakru, koji su agresori po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, počinili 25. maja 1995. godine na Kapiji.

Dan tuge i bola, ali i gnjeva što niko za tragediju golemih razmjera nije odgovarao.

Do 1995. godine u Tuzli se 25. maj obilježavao kao Dan mladosti, međutim, prije tačno 27 godina sve se promijenilo. Taj datum postao je danom neizmjerne tuge, boli, suza i sjećanja na 71 ugašeni mladi život i više od 200 ranjenih.

Naime u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren, 25. maja 1995. godine, na Kapiji u Tuzli usmrtila je veliku grupu mladih, prosječne starosti 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno. Najmlađa žrtva je bio  troodišnji Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih nalazio s roditeljima.

Jedan od najtežih zločina nad civilima u BiH

Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, ali i BiH, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

Kako je decidno navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. Đukić je naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Od juna 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica trenutno ne može biti izručen našoj zemlji, jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji, jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što nije učinjeno.

S druge strane, Đukić se na izvršenje kazne ne šalje ni zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom. Krajem prošle godine, Viši sud u Beogradu ponovo je donio naredbu za vještačenje njegove procesne sposobnosti, međutim, pravna struka kaže da on mora u zatvor čak i uz nalaz da je “psihički bolestan”.

Također, iz susjedne Srbije dosad je u nekoliko navrata negiran počinjeni masakr na Kapiji, a ista praksa sprovodi se i u Republici Srpskoj. To roditeljima poginulih djevojaka i mladića, kao i ranjenima stvara dodatnu bol.

Nasuprot tome, u cilju dodatnog promicanja istine, lokalna vlast u Tuzli dosad je realizirala brojne projekte, a među njima je i otvorila Memorijalni centar Kapija, koji predstavlja bolno mjesto uspomena na sve stradale građane 25. maja 1995. godine.

U prilog istini također ide i dokumentarni film “Kapija '95” koji je svoje premijerno prikazivanje doživio jučer u Memorijalnom centru u Potočarima. Riječ je o dokumentarcu posvećenom žrtvama masakra, nastalom pod okriljem Centra za postkonfliktna istraživanja.

Program komemorativnog obilježavanja

Kada je riječ o ovogodišnjem komemorativnom obilježavanju 25. maja u Tuzli, ono će početi u 9:30 sati odavanjem poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja, piše Klix.ba.

Sat i po vremena kasnije na Kapiji će biti održana komemoracija, odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća, dok će večeras u 20 sati i 55 minuta biti oglašavanje sirene.

“Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Gradska uprava Tuzle još od 1995., na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Tim tragom, Općinsko vijeće Tuzle 2003. je donijelo odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području grada. Također, Kantonalna Vlada je 2016. donijela odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije. (A.K.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here