Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Ovaj datum smatra se i datumom osnivanja Europske unije što je označavalo prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorilo put stvaranju zajednice zemalja na ovom kontinentu

0
162

Europa danas obilježava svoj dan.

Dan Europe obilježava se 9. maja zbog ovog datuma iz 1950. godine kada je Robert Schuman predstavio prijedlog organizirane Europe, koji je poznat i kao Schumanova deklaracija.

Ovaj datum smatra se i datumom osnivanja Europske unije što je označavalo prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorilo put stvaranju zajednice zemalja na ovom kontinentu.

Kao Dan Europe obilježava se od odluke koju je donio Vijeće EU u Milanu 1985. godine.

Na današnji dan obilježava se i 77 godina od kraja Drugog svjetskog rata, kao i Dan pobjede nad fašizmom zbog čega će danas širom Europe biti niz manifestacija gdje će se odati počast žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom svijeta, uključujući Delegaciju EU u BiH, organiziraju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here