Dan planete Zemlje, vrijeme je za promjene

Prema posljednjem klimatskom izvještaju Ujedinjenih naroda, svijetu ponestaje vremena za rješavanje posljedica klimatske krize

0
93

Dan planete Zemlje obilježava se danas, 22. aprila.

Ovaj dan prvi put je obilježen prije 51 godinu mirnim pozivom na reformu okoliša, nakon masovnog izlijevanja nafte uz obalu Kalifornije. Na ovaj dan 1970. godine, 10 posto američke populacije izašlo je na ulice, fakultetske kampuse i druga mjesta u stotinama gradova kako bi prosvjedovali zbog lošeg stanja okoliša i zahtijevali novi put naprijed za našu planetu. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2009. godine 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Prema posljednjem klimatskom izvještaju Ujedinjenih naroda, svijetu ponestaje vremena za rješavanje posljedica klimatske krize. No, nije sve propalo, stručnjaci kažu da još ima vremena za promjenu. Evo nekoliko prijedloga promjena koje možete donijeti u svom svakodnevnom životu.

Možda nećete moći napraviti sve, ali i jedna pomaže:

Jedite “zelenije”

Stručnjaci se slažu da bi zamjena jednog mesnog obroka svake sedmice s vegetarijanskim “uštedjela” 3,6 kilograma ugljika po osobi. UN procjenjuje da se jedna trećina sve proizvedene hrane u svijetu nikada ne pojede, a 11% sadržaja hladnjaka prosječne obitelji se baca. Planiranjem obroka možemo smanjti to nepotrebno bacanje. A, ako imate priliku, ne zaboravite kompostirati ostatke voća i povrća. Otpad od hrane – poput voća i povrća bačenog u smeće –svake godine čini 8% emisija ugljika.

Naučite kako najbolje zbrinuti otpad

Osim otpada od hrane, onečišćenje plastikom u okolišu stvara veliki problem. Svake godine, svijet proizvede oko 400 milijuna tona plastičnog otpada. Samo 10% se reciklira. Vrijeme je da svi počnemo reciklirati!

Kupujte održivo

Ponovno korištenje ili prenamjena starijih materijala smanjuje potrebu za novim. Potražite proizvode u staklenim spremnicima koji se lako recikliraju, a ne u plastičnim, i zamijenite plastične vrećice za jednokratnu upotrebu za platnene koje možete koristiti više puta.

Razmislite o solarnoj ili vjetro-energiji

Ako to nije opcija u vašoj zajednici, razmislite o zamjeni tradicionalnih sijalica sa LED kako biste uštedjeli na potrošnji električne energije. Pomaže i jednostavno gašenje svjetla i drugih elektroničkih uređaja kada se ne koriste.

Više hodajte ili vozite bicikl

Ovisno o tome gdje živite, automobil vam može biti prijeko potreban. Ali ako živite tamo gdje je javni prijevoz ili zajedničko korištenje automobila opcija, uzmite u obzir da tipično putničko vozilo svake godine ispušta 4,6 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida. To je gotovo polovica svih emisija ugljika povezanih s prijevozom. Ako živite u blizini mjesta gdje radite, vožnja biciklom i hodanje su još bolji za okoliš, a i za vaše zdravlje!

Volontirajte u svojoj zajednici

Ima li vaš grad grupu koja vikendom sadi drveće ili organizira čišćenje u blizini? Ako vaša zajednica to ne radi, organizirajte ga sami!

Podesite svoj termostat

Postavljanje termostata na toplije (25 stepeni Celzija) ljeti i hladnije (20 stepeni Celzija) zimi možete uštedjeti na troškovima ali I energetskim resursima. To je dobro za planetu i dobro za vaš novčanik.

Štedite vodu

Pametni uređaji za vodu mogu uštedjeti između 30% i 50% vaše potrošnje vode svake godine. A kad se tuširate ili koristite slavinu za pranje ruku, zuba i slično, sjetite se da je otvorite samo kada vam je potrebna.

AKTIVISTI PLANIRAJU PROTESTE ZA ZAŠTITU PLANETE

Aktivisti koji se bore protiv klimatskih promjena za danas planirju seriju demonstracija povodom Dana Zemlje, a među ključnim zahtjevima su obustava evropskog uvoza ruskog gasa i nafte, kao i okončanje gradnje infarstrukture za fosilna goriva.

Aktivisti u Berlinu, Varšavi, Briselu i drugim gradovima održaće skupove ispred zgrada Vlade NJemačke ili ambasada ove zemlje.

Oni namjeravaju da dijele rublje sa crvenom bojom kao simbol valute koja trenutno podstiče klimatske promjene i vojnu akciju Rusije u Ukrajini.

NJemačka je jedna od zemalja EU koje se protive embargu na ruske energente zbog straha za svoje ekonomije.

Manji protest aktivista planiran je i u ukrajinskom gradu Lavovu, čiji su dijelovi ove sedmice pogođeni ruskim projektilima. Poginulo je sedam ljudi.

U SAD se očekuje skup aktivista za zaštitu planete u Vašingtonu.

Cilj protesta je da se na Dan Zemlje pojačaju zahtjevi za djelovanje protiv kilmatskih promjena i zaštitu okoline.

Klimatski stručnjaci UN su prije tri sedmice upozorili u izvještaju da je ostalo malo vremena za obuzdavanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte da bi se spriječile najteže posljedice klimatskih promjena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here