Daleko od očiju javnosti: Tajni sastanak Hodžića sa Solakovim advokatom

0
360

Dok traje istraga oko afere “Respiratori”, mimo očiju javnosti odvijaju se užurbane (advokatske) konsultacije, i to, čini se, mimo pravila.

Radnja zabilježena na fotografijama dešava se ispred advokatske kancelarije Kadrije Kolića na Ilidži, inače advokata Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave Civilne zaštite, u ovom predmetu.

Ovu priču su prenijeli mnogi portali u Bosni i Hercegovini, a u kadru se vidi vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić sa još dvije osobe.

Sudeći prema fotografijama, iza advokata Kolića i Fikreta Hodžića, vidi i direktor ureda premijera Fadila Novalića, Hasan Ganibegović.

Tajni sastanak Hodžića s dvije osobe (Depo.ba)

Inače, u praksi je uobičajena zabrana kontakta s advokatom druge stranke koja je predmet istrage.

Iz tog razloga je ovaj susret posebno zanimljiv medijima.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzelo je predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

SIPA i Tužilaštvo Kantona Sarajevo radili su istragu o nabavci 100 respiratora koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema preko firme “Srebrena malina”, čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić.

Istragu o javnim nabavkama Federalne uprave civilne zaštite pokrenula je i Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Komisija je pokrenula istragu još 30. aprila, a traže Informaciju o radu u periodu stanja nesreće, detaljan izvještaj o postupku svih nabavki, posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora), te Program zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u FBiH koji je na snazi, a nije stariji od pet godina u skladu sa zakonom.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here