Dajić-Hukić i Mijić sporazumno priznali krivnju za primanje dara i dobili uslovne kazne

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju Sporazuma izrekne Sud BiH

0
364
Uslovna kazna, oduzimanje "dara" i zabrana obavljanja posla od pet godina (Foto: Ilustracija)

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Indira Dajić-Hukić (1967.) i Mladen Mijić (1959.) su, u prisustvu advokata, u potpunosti priznali krivnju za krivično djelo – primanje dara ili drugih oblika koristi.

Optuženi su bili uposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a sporazumno su priznali krivnju za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

U skladu sa Sporazumom o priznanju krivnje, za optuženu Indiru Dajić-Hukić predložena je kazna zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, te novčana kazna u iznosu od 6.000 KM i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, kao i zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH u narednih pet godina.

Istovremeno, za optuženog Mladena Mijića predložena je kazna zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, te novčana kazna u iznosu od 7.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, kao i zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH u narednih pet godina.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih, saopćeno iz Tužiteljstva BiH.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju Sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom na to da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se zatvara.

Sud BiH je, nakon razmatranja, prihvatio spomenuta sporazumna priznanja krivnje. (SBiH)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here