Dačić napao Varheljija, EU komesar napustio sastanak

Na sastanku evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa srpskom premijerkom Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak.

Sat vremena prije nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti. U jednom trenutku Dačić je uzeo riječ i grubo se obratio Varheljiju.

“Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gde je došao, da ćuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da ćuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije”, kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

Predsjednica Vlade, kao i ministarka za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije.

“Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovde da vam pomognem”, rekao je Varhelji.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

“Blic” je pozvao Ivicu Dačića da ga pita zašto je napao gosta, a ona je rekao da “nije napao njega nego EU”.

“Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni”, rekao je on za “Blic”.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…

“Slušao sam i Olija Rena, i Štefana Filea i Johanesa Hana, ali slabo smo se pomerili napred”, kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Dačić kaže da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, spoljnopolitička i druga pitanja. Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopštenje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *