Da li zvanična Tuzla “rehabilitira” Karadžićevu ratnu zločinačku tvorevinu?

Valjda se podrazumijeva dobronamjernost Gradske uprave da se nakon cijelih, i beskrajnih, 28 godina udostoji da postavi skromnu spomen-ploču našim ubijenim sugrađanima. Ali, suštinski puno toga je toliko kontroverzno, da gotovo poništava i, na neki način, obezvrjeđuje taj čin vrijedan svake pažnje svih nas.

Ako nije skandalozno, onda je svakako neoprostivo glupi historijski revizionizam stavljati u istu historijsku faktografsku ravan artiljerijski maskr tuzlanskih civila na Slatini 2. decembra 1992. godine i tadašnje zločinačke Karadžićeve srpske paravojne formacije locirane na Majevici, proglašavavajući ih Vojskom Republike Srpske.

Bez navođenja zvaničnih formalnih činjenica i vrlo grubo paušalnim i netačnim tituliranjem tadašnjih paravojnih SDS-ovih parafašističkih formacija Vojskom RS, indirektno se implicira da su nedužni civili kolateralne žrtve ratnog sukoba dva sasvim legalna sudionika. Uostalom, Vojska RS formalno je čedo tek Dejtonskog mirovnog sporazuma i naknadno je zajedno sa Armijom BiH i HVO-om uklopljena u Oružana snage BiH.

Ključno nerazumijevanje i neoprostivi prigodničarsko-predizborni činjenični šlamperaj sadržaja napisa na tužnoj spomen-ploči na Slatini, svakako je posljedica analfabetske oholosti nepoznavanja elementarne historijske faktografije iz perioda koji prethodi tragičnom decembru 1992. godine. Pa valjda je opštepoznato da je u to vrijeme proveden referendum o neovisnosti i da je R BiH već bila zvanična članica UN-a, te da je legalno Predsjedništvo R BiH 20.6.1992.g. proglasilo ratno stanje i opštu mobilizaciju, pa su jedine legalne vojne formacije postale samo one pod tim formalnim kišobranom. I to je fundamentalna, ključna činjenica koja je bila i osnovni reper Suda u Hagu, pa je kontekstualno promoviranje notorno paravojnih i zločinačkih Karadžićevih falangi, bez obzira na logističku i drugu pudršku ex-JNA, u Vojsku RS-a, sasvim na strani aktuelnih opštih revizionističkih pomama.

Ovakvi oficijelni ispadi Gradske uprave teško da ne navode na konstataciju njihove besćutne bezdušne, nehajne ravnodušnosti i nepodnošljive razine poniženja žrtava, njihovih porodica i svih nas Tuzlaka koji smo samo sticajem slučajnih okolnosti izbjegli sličnu sudbinu naših nesretnih sugrađana sa Slatine iz decembra 1992.godine. (Derviš Čičko)

Podijeli

16 0 komentara

 1. Čičko. Ovaj tekst ti je razblažen kao boza. Nije to tvoj stil. Da nisi prešao na stranu Jasmina? Deri bagru Čičko, deri. Kao i do sada.

  • Ne znam da li ste baš u pravu, ali zasigurno je Jasmin I. “najbolji” samo kao bivši Gradonačelnik. Tu nema objektivne dileme.

  • Kad bi mogao, Jasmin bi ukinuo obilježavanje 4. aprila, 15. maja i datuma formiranja tuzlanskih brigada iz Odbrambenog rata. Gdje on nije sudjelovao, to treba zbrisati iz istorije Tuzle

 2. U pravu ste .
  Neoprostivo je da aktuelna gradska vlast onovremenoj bagri sa brda daje atribut vojske.
  Još malo pa će joj kaotakvoj legitimnoj vojsci priznati i legitimetet njenih ciljeva!!!

 3. „Vuk na ovcu svoje pravo ima
  Ka tiranin na slaba čovjeka
  Al tirjanstvu stati nogom za vrat
  Dovesti ga k poznaniju prava.
  To je ljudska dužnost najsvjetlija.“(Njegoš)

   • Zašto je tabla veći problem od činjenice da je Žarko Vujević predsjednik Skupštine TK, a zna se da je 1992. godine pobjegao u Srbiju i u Metalcu iz Valjeva svaki poen slavio s tri prsta, a politički “uspon” mu je omogućio Imamović Jasmin zv. pisac u pokušaju. Barem ste o tome pisali na ovom portalu (vidi txt E.A.)

    • Tabla je potpuno isti problem kao i “Ž. Vujović”: javno falsificiranje opštepoznatih činjenica i iskrivljavanje stvarnosti za privatne ili političke potrebe.

    • Da se nešto nadavao koševa..slabo kao i u Tuzli ali tri prsta nešto problematična….da nije i ćirilica..da ne bude zabune ja sam od prvog do zadnjeg dana učesnik rata,ARBiH i non stop sam dizao tri prsta.

  • Sinane lopino stara, za 50.000 KM za Fondaciju IPP iz budžeta Grada logično je da se posipaš pepelom. Ipak, je postavljanje table i tabli odobrila Gradska uprava. Jer da nije, nego da je to uradila tvoja lafo Fondacija IPP (pravilnije je EPP) značilo bi da table može postavljati ko god hoće i gdje hoće.
   A objašnjenje koje si dao, samo pali kod tebe, dođi u Srebrenicu pa im reci za “Vojsku RS” kako si objasnio u ovom saopštenju. Jebali bi ti mamicu maminu. I kroz 100 godina ovo će biti vojska ratnih zločinca R.Karadžića, R. Mladića. Ali ti to ne znaš, jer si cijeli rat proveo vani boreći se za “medijske slobode” dobro upakovane u koverte s dojč markama. Das ist Bordel istine!

   • Hahahaha Đoka Japanac nekog proziva…Šta se taj para nakr'o u Frontu slobode…psorijaza mu udarila u mozak, a tukne na Dzasminovo go*no

    • Sinan Alić i rhmt. Ćazim Sarajlić prije desetak godina su se kandidovali za načelnika Tuzle i propali su. Jasmin ne voli konkurenciju, pa je protiv Ćazim organizovo pravi progon. Sve dok ga nije uništio na svaki način.
     Sinan je Jasmina ucijenio i ovaj ga nije smio pipnuti, a kada je uništen Front slobode, gdje su mi roditelji imali dionice, osnovao je s Jasminom Fondaciju koja je perionica para. Od tada je iz budžeta Sinanu otišlo više od 600.000 KM.
     Zašto Tužilaštvo ne ispita pozadinu ovog “ljubavnog odnosa” i trošenja narodnih para? Manite se gazda Jezde, ima li koji drugi tužilac s mudima da zarovi u spise kriminala

    • Apsolutno saglasan sa 007
     Gdje su pare iz ratnog perioda kad je sina izmjestio vani, a on šetao po konferencijama za medije i šlajbučio pare, na ruke, u koverti, bez traga o uplatama

  • Hahahaha Đoka Japanac nekog proziva…Šta se taj para nak'ro u Frontu slobode…psorijaza mu udarila u mozak, a tukne na Dzasminovo go*no

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *