Da li je trzanje u snu opasno?

Kada ste umorni ili napeti, čak i uzbuđeni, ili se razvijate (u organizmu), nije rijetko da će u snu doći do trzanja, odnosno živčano-mišićnih reakcija.

Trzanje u snu je sasvim normalna pojava kod većine ljudi koja se najčešće događa na prijelazu iz jave u san (kada upadate u san). Trzanje je povezano sa nervnim podražajima (živcima), no ne radi se o nekom poremećaju ili bolesti te nije povezana ni s kakvim fizičkim i psihičkim bolestima.

Najčešće nam se trzaju ruke, noge ili čak cijelo tijelo.

Riječ je o normalnoj fiziološkoj reakciji koja se javlja pri opuštanju mišića i pokušaju usnivanja, a neki stručnjaci je nazivaju “hipnagogičko trzanje” koje predstavlja prijelazno vrijeme između budnosti i spavanja.

Ovaj fenomen se pojavljuje kod 60 – 70 posto ljudi.

Trzanje u snu najčešće uzrokuju okolišni faktori u kojima se trenutno nalazite kao što su umor i stres – osim, što nisu općenito dobri za fizičko i psihičko stanje pojedinca, uzrokuju često buđenje tokom noći, trzanje tijela u snu te probleme s usnivanjem ili spavanjem općenito.

Bilo kakve intenzivne emocije mogu uzrokovati trzanje tijela, posebno prije samog ulaska u san, zato što tijelo ne prima informacije od mozga da je vrijeme za spavanje.

Ako često sanjate snove koji izgledaju previše “živo” ili vas uznemiruju, vjerojatno ćete doživjeti trzanje u snu ili ćete se naglo probuditi.

Trzanje tijela prije usnivanja se najčešće opisuje kao osjećaj propadanja koje ne možemo zaustaviti zbog čega naglo trznemo nogama ili nekim drugim dijelom tijela kako bismo spriječili tzv. padanje.

Kako se nositi s tim?

To je definitivno jako neugodno i uznemirujuće iskustvo, ali ne nosi nikakvu stvarnu opasnost jer ne šteti tijelu. I, koliko god to neugodno zvučalo, za sada nema lijeka. Općenito, stručnjaci savjetuju usvajanje zdravijih navika spavanja poput odlaska na spavanje i buđenje svaki dan u isto vrijeme.Izbjegavanje kofeina prije spavanja. Izbjegavanje spavanja na leđima ili trbuhu.
Držite elektroniku izvan spavaće sobe. Najvažnije je ostati smiren i pustiti da ta epizoda završi sama od sebe. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *