Cvijanović, Komšić i Bećirović otkrili detalje sastanka u Briselu

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog Vijeća Charlesom Michelom.

U izjavi za medije predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, rekla je da nije bilo riječi o bilo kakvim sankcijama ili uslovljavanjima nego je bilo riječi o nekoj vrsti stimulacije i ohrabrenja od zvaničnika Evropske unije, prenose Vijesti.ba.

– Dogovorili smo se da imamo periodične sastanke sa Michelom kako bi ga obaviještavali. Vladala je pozitivna atmosfera, svi razumiju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja sa njegove strane, da svi razumijemo kao trebamo biti dio evropske porodice. To je Michelova poruka, istakala je .

Na pitanje reportera N1 da li je bilo govora o sankcijama ili eventualnom “finasijskom uslovljavanju” bh. entiteta Republika Srpska, Cvijanović je odgovorila kako “čovjek nijednom nije spomenuo sankcije.

“Ne možete nekoga stimulisati, a onda da pričate o sankcijama”, dodala je ona.

Cvijanović je istakla da među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine postoji “mnogo neslaganja”, ali da nije uredu da se to pokazuje u Briselu, nego da je cilj ovakvih sastanaka da se “vidi šta se može uraditi zajedno”.

Denis Bećirović obratio se i poručio da svi u BiH mogu biti ohrabreni s njegovim porukama.

– On je kazao da ohrabruje da BiH ubrzanim putem ide ka članstvu u EU i da je važno da je država dobila kandidatski status te da je bitno da u narednom periodu ojačamo dijalog i u BiH, ali i dijalog između BiH i EU – rekao je Bećirović.

Kazao je da u tom smislu možemo biti zadovoljni i da je pred nama u BiH konkretan posao.

– Rekao sam da smo na jednoj raskrsnici kada moramo odlučiti hoćemo li imati samo deklarativni konsenzus o EU ili ćemo sada preći u jednu novu i kvalitetniju fazu, a to je da imamo jedan pravi konsenzus o važnosti ulaska BiH u EU. To podrazumijeva konkretne zakone i uslove kako bi BiH uskladila svoje zakonodavstvo sa stečevinom EU – rekao je Bećirović, prenose Vijesti.ba.

Kako je saopštio medijima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za Michela je ovaj sastanak za cilj imao provjeru spremnosti novog saziva za konkretnim pomakom nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. O napretku će se u Briselu raspravljati ponovno u oktobru ove godine. Do tada, po Komšiću, ključno je prioniti na tri stvari.

– Ja koliko vidim EU traži da vidi jesmo li spremni da uradimo ono što smo već rekli da hoćemo, nakon dobijanja kandidatskog statusa. Ono što se od nas očekuje se veće dugo razvlačiti korz Parlentarnu skupštinu. Prije svega riječ je o zakonima o VSTV-u, javnim nabavkama i sukobu interesa. Mislim da je vrijeme da te stvari skoro sa one liste 14 prioriteta.

Dodaje kako je stiglo krajnje vrijeme da BiH spomenute stavke skine sa liste od 14 prioriteta, pa da tek onda, na svom putu ka EU, pređemo na teže stvari, a što će podrazumijevati usklađivanje usatvnog i političkog sistema sa sistemom EU.

“Činjenica je da moramo uraditi nešto radi sebe. Postoji dovoljan politički kapacitet za to”, rekao je, misleći na novoformiranu državnu vlast.

O rokovima se danas nije govorilo.

“Što prije trebamo uraditi te tri stvari”, naveo je Komšić, dodavši kako su prijedlozi već ranije bili pred parlamentarcima.

Članovi Predsjedništva BiH sastaće se i sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigusnosnu politiku Josephom Borrellom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *