Čudne ribe u Jadranskom moru

Već se duže vrijeme priča da su ribe „Papige“ naselile Jadransko more, a evo i ja sam se ove godine uvjerio da postoje.

Riba papiga ime je dobila po tome što ima papagajski kljun, zube i usta. Osim kljuna, vrlo su specifične šarenog tijela i ima ih jako puno vrsta, piše Morski.hr.

Obično se hrane koraljima i algama s kojima lome svojim čvrstim zubima. Nakon što organizam obradi sve hranjive tvari, te iz sebe izbacuje pijesak. Tako da je velik dio pijeska na tropskim plažama zapravo njihov izmet.

Kod njih je zanimljivo da tijekom života boja njihovog tijela mijenja se nekoliko puta i ostane li obitelj bez dominantnog mužjaka, ženka će promijeniti boju (ali i spol), te postati alfa mužjak.

Ova vrsta riba živi u dubinama do 50 metara, voli toplo more i naraste do 50 cm, a uobičajena je veličina 15-30 cm.

Dok sam bio na ronjenju u Indoneziji, imao sam vremena otići u restoran, naručio ribu papigu i što reći, izvrsnog je okusa.

Tako da sam i ove godine ponovio probati istu ribu, ali ovaj put i našega mora. Uglavnom, ista priča, riba je doista finog okusa.

Još je kod nas nema u prodaji, niti u restoranima, ali ne treba se čuditi ako ju nakon nekog vremena vidite i u prodaji i u restoranima.

Kod nas u moru ih ima jako puno, obično na jugu Jadranskog mora. Konkretno, ove fotografije su nastale na južnom dijelu lastovskog otočja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *