Crveno-crni: Ljekari Salkovići kao tradicija Slobode

Nerijetko na utakmicama možete vidjeti obojicu, oca Kasima i sina Vedada. Markantni i lako prepoznatljivi. Uvijek dobro društvo. Pravi Tuzlaci, uvijek uz Slobodu. Tradicija!

0
576
Ortopedi Vedad i Kasim Salković na stadionu Tušanj - gdje otac stao sin nastavlja (Foto: Miro Petrović)

Doktor Kasim Salković pune 24 godine bio je klupski ljekar Slobode. I postao je na neki način “maskota” kluba. Dobar stručnjak, liječio je generacije nogometaša skoro četvrt vijeka i spremao ih za sportska borilišta.

Koliko god bio smiren, na utakmicama je bio “živa vatra”. Izvjesno je da bi – da se vodi ta statistika – bio među rekorderima po broju žutih ili crvenih kartona kada je riječ o ljekarima isključenim s klupe.

– Ne mogu trpjeti nepravdu i kad bi sudija dosudio nešto na našu štetu, reagovao bih impulsivno – ispričao je svojevremeno dr. Salković svoja iskustva sa sudijama.

Mirsad Dedić, Miroslav Ćiro Blažević i Kasim Salković u vrijeme Sloboinog povratka u Premijer ligu BiH (Foto: Arhiva)

Vjernost Slobodi ne mjeri se skromnim honorarom, koji je tek puka crkavica s dvije cifre,  nego se čini da u njegovim venama teče crveno-crna krv.

Ne samo njegovim, nego, izgleda, i drugima u porodici Salković.

Naime, već neko vrijeme na treninzima i utaikmicama može se vidjeti i mladi Salković, Vedad, Kasimov sin, također ortoped. Pozvao ga je prijatelj i kolega po struci, Adnan Salihović, bivša Slobodina “petica”, a sada tim menadžer.

Vedad je svojevremeno bio dobar košarkaš, s nadimkom Vedo King. Igrao je na poziciji centra. Karijeru sportiste podredio je ljekarskom pozivu i sada je među generacijom mladih i ljekara koji obećavaju, u UKC-a Tuzla.

– Još uvijek je glavni klupski ljekar dr. Amir Azabagić, ali i Vedo dolazi često na treninge i utakmice, pomaže kad god može, a posla uvijek ima – kaže Salihović za TuzlaLIVE.

Nerijetko na utakmicama možete vidjeti obojicu, oca Kasima i sina Vedada. Markantni i lako prepoznatljivi. Uvijek dobro društvo. Pravi Tuzlaci, uvijek uz Slobodu. Tradicija! (as)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here