Crveni krst BiH obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze

0
588

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine od 14. do 21. septembra obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze kao jednu od najznačajnijih tradicionalnih aktivnosti koju društvo realizuje.

(Foto: Crveni križ Tuzla, ilustracija)

Ove godine obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze posvećeno je podizanju svijesti javnosti da tuberkuloza danas i dalje ostaje epidemija u većem dijelu svijeta, što izaziva smrt skoro milion i po ljudi svake godine, uglavnom u zemljama u razvoju.

Tema obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze 2020. je “Vrijeme je… da biste okončali TB”.

Postala je dobra tradicija da Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine organizuje kampanje i provodi projekte i lokalne akcije, uz podršku javnih vlasti na svim nivoima, sa direktnom podrškom osobama sa tuberkulozom i zalaže se za interese najugroženijih za bolji pristup prevenciji, otkrivanju, dijagnostici i liječenju.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, kao pomoćni organ javnih vlasti na humanitarnom polju, također komunicira s vlastima, kreatorima politike i sa javnošću kako bi osigurali da su neophodni resursi dostupni za kontrolu tuberkuloze, saopćeno je iz te organizacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here