Čovjek s američke crne liste želi biti šef HDZ-a, Ljubo Ćesić Rojs potvrdio kandidaturu

0
776
Ante Ćesić Rojs (Foto: Ilustracija, arhiva)

Ljubo Ćesić Rojs, general Hrvatske vojske iz perioda posljednjeg rata, potvrdio je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a na predstojećim stranačkim izborima. Poručio je kako će biti čvrste ruke te vratiti HDZ Franji Tuđmanu.
Ljubo Ćesić Rojs, koji sebe voli nazivati “trećim sinom Franje Tuđmana”, za hrvatsku Nova TV potvrdio je da će kandidovati za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice na predstojećim stranačkim izborima.

Kratko je komentarisao da će biti čvrste ruke te vratiti HDZ na “pravi put”, odnosno Tuđmanu, ali nije želio detaljisati.

Ljubo Ćesić Rojs je rođen u Posušju u BiH, a godinama se nalazi na američkoj crnoj listi. U više navrata je govorio kako je protivnik Zapadnog Balkana.

“Po čemu sam ja to prijetnja Dejtonskom sporazumu? Pa ja sam bio jedan od onih koji ga je aktivno provodio nakon što su ga potpisali pokojni predsjednik Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak. Jedino što ne podržavam jest taj Zapadni Balkan, nekakva unija jugoistočne Europe, što je za mene veleizdaja ravna Jugoslaviji. Ako treba, spreman sam platiti i svojom glavom, ali za to neću biti”, poručio je jednom prilikom Rojs.

Rojs je često bio po sudovima, a 2013. godine jedan od od optuženih Hrvata u Haagu prijavio ga je nakon što se ispostavilo da je poduzetnik Jako Andabak dao 70 hiljada eura Rojsu da ih podijeli obiteljima šestorice optuženika i Dariju Kordiću koji je već osuđen, pisala je Slobodna Dalmacija.

On je predao novac Kordićevoj porodici, a ostalima nije pravdajuće se problemima s računom u BiH. Utvrdilo se i da je primao dvije penzije, jednu iz Hrvatske, drugu iz BiH.

Dobitnik je 12 ratnih priznanja, odakle je i krenula njegova vojna, a zatim politička karijera koju su obilježile različite kontroverze.

S obzirom na veliku zainteresiranost političkih kandidata za mjesto šefa HDZ-a, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je, na upit o mnogo pretendenata za navedeno mjesto, istakao kako je “demokratsko pravo svugdje u demokratskom svijetu da bude što više osoba koje pretendiraju na mjesto predsjednika”, prenosi 24sata.hr.

Iako podupire sadašnjeg predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića, tvrdi da u HDZ-u ima mjesta za svakoga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here