Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za evropske integracije (DEI) provela je u avgustu 2022. godine istraživanje javnog mišljenja o podršci pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te o temama u vezi s evropskim integracijama koje interesuju građane BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na nivou cijele države. “U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU 77,4 posto ispitanika bi glasalo za ulazak u EU. Ulazak u EU bi podržalo 90,1 posto ispitanika iz FBiH, 54,5 posto ispitanika iz RS i 73,8 posto ispitanika iz Brčko distrikta”, saopšteno je iz Direkcije.

Kao razloge za podršku ispitanici najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti 34,4 posto, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala 32 posto i poštivanje zakona i propisa 22,8 posto. Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza 50,4 posto.

“Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, njih 49,9 posto, najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi. Isto tako najveći broj ispitanika 39,1 posto smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, dok je za njih 27,9 posto to nespremnost na promjene”, navodi se u saopštenju.

Borba protiv korupcije je prema mišljenju 49 posto ispitanika najpotrebnija reforma za unapređenje svakodnevnog života građana u BiH, a slijede je smanjenje poreskih opterećenja (17,2 posto), te reforma sudova i tužilaštava (14,5 posto). Ukupno 48 posto ispitanika misli da evropski put BiH nema alternativu, dok njih 44,8 posto smatra da ima. 35,3 posto ispitanih smatra da BiH neće nikada ući u EU, dok 34,7 posto smatra da će se to desiti najviše za 10 godina, 15,4 posto za najviše 15 godina, a 14,6 posto za najviše 20 godina. Ukupno 56,3 posto ispitanika prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. Za 20,9 posto ispitanika to je Republika Turkiye, 6 posto smatra da je to Rusija, a 4,9 posto smatra da je to Japan. “Ispitanici u najvećem postotku 51,3 misle da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 21,4 posto ispitanika smatra da EU kao integracija neće opstati”, dodaje se u saopštenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *