Članice EU prekršile pravila o zagađenju zraka u 2020. godini

Većina od 27 država članica EU premašile su barem jedno od zadatih ograničenja zagađivanja zraka u 2020. godini

0
362
zagađenost zraka i dalje je prekomjerna (Foto: Internet, arhiva)

Većina zemalja Evropske unije prošle godine prekršila je barem jedno pravilo o zagađenju zraka, čak i nakon što su restrikcije uzrokovanje pandemijom COVID-19 poboljšale kvalitet zraka u mnogim regijama, pokazuju podaci privremene Evropske agencije za okoliš (EEA) objavljeni u utorak.

Zbog prekomjernog zagađenja zraka posljednjih je godina na sudu bilo gotovo 10 zemalja EU, iako se kvaliteta zraka poboljšala u ovoj deceniji.

Većina od 27 država članica EU premašile su barem jedno od zadatih ograničenja zagađivanja zraka u 2020., prema privremenim podacima EGP-a sa stanica za nadzor.

Smanjenje zagađenja je djelomično uzrokovano restrikcijama koje su uvedene radi suzbijanja pandemije COVID-19, posebno zbog smanjena cestovnog saobraćaja. Saobraćaj je glavni izvor zagađenja azotnim dioksidom koji može uzrokovati astmu i probleme s disanjem.

U međuvremenu, područja u osam zemalja EU prošle su godine probila dnevne granice za čestice, u poređenju sa 16 zemalja 2019. godine. Samo dvije zemlje EU-a prekršile su godišnje granice zagađenja čvrstim česticama 2020. godine, navodi EEA.

Dugotrajno izlaganje štetnim česticama može uzrokovati rak pluća i kardiovaskularne bolesti. Ključni izvori štetnih čestica uključuju sagorijevanje čvrstih goriva, a nivo čestica je posebno visok u regijama srednje i istočne Evrope gdje se ugalj obično koristi za zagrijavanje kuća.

Ukupno 17 zemalja EU prekršilo je prošle godine zadate vrijednosti zagađenja ozona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here