Cipurković: Ako odigramo odbranu kao u prvoj utakmici, prolazimo Sport Toto!

Legendarni golman, nekadašnji reprezentativac, trener i član više stručnih štabova reprezentativnih selekcija BiH, trener više klubova u BiH, među kojima i Slobode, kaže da danas njegov tim ima veliku priliku da ispiše nove stranice klupske i rukometne istorije
Rukomet, Damir Cipurkovic, Sloboda
Damir Cipurković, legenda tuzlanskog i bh rukometa optimista je pred današnju utakmicu u Ankari (Foto: D. Zabuš, arhiva)

Rukometaši tuzlanske Slobode danas u Ankari igraju uzvratnu utakmicu EHF European Cupa protiv trenutnoi trećeplasirane ekipe turskog prvenstva, Spor Toto Cluba.

U prvoj utakmici Sloboda je u Mejdanu napravila sjajan rezultat pobijedivši rezultatom 34:25 i po svemu trebala bi se naći u 4. kolu takmičenja, gdje se već plasirala naša Vogošća koja je bila bolja u dva susreta s ekipom Brna (Češka).

Član Stručnog štaba Slobode, Damir Cipurković, nije otputovao u Ankaru. Legendu tuzlanskog i bh. rukometa pitali smo može li usporediti današnji meč sa onim iz septembra 1996. godine, kada je Sloboda prvi put izašla u Evropu, odigravši dva susreta sa čuvenom Steauom iz Bukurešta.Sad i onda, to su dva svijeta. Teško usporedivo. A kako ćemo danas proći, prognoziranje nikad nisam volio – kaže Cipurković za portal TuzlaL!VE.ba.

Potom je objasnio…

Ono je bio potpuni amaterizam. Poslijeratno vrijeme. Puno entuzijazma. Uslovi su za nas bili nikakvi. A igraš Ligu šampiona. Zato kažem, to su bila dva svijeta.

Rukomet, Sloboda, Steaua, 1996 godina

I jo[ EHF ne dozvoljava da jednu utakmicu igramo na svom terenu, tako da je Sloboda obje odigrala u Bukureštu. Rumuni su u prvoj, 6. septembra 1996. godine, pobijedili 31:24. U drugoj, 8. septembra, tuzlkanska ekipa je pobijedila 25:24 i ostvarila povijesni rezultat. Pobjedonosni gol sa zvukom sirene postigao je Haris Đug.

Podsjetimo, Sloboda je tada nastupila bez dva bitna igrača, najboljeg strijelca Ismara Subašića, koji je karijeru nastavio u Italiji, i pivota Amira Muradbegovića. Čast tuzlanskog i bh. rukometa na evropskoj sceni, prvi put od osamostaljenja BiH, branili su Damir i Zlatko Cipurković, Mirza Bulić, Edin Osmanović, Danijel Sabljić, Jasmin Jahić, Edin Salkić, Jasmin Gojačić, Haris Đug, Tarik Imamović, Semir Borogovac... Trener je bio Osman Ahmetović Čarli, direktor Ibrahim Nukić Baškan, “tehniko” Emin Suljetović Fiko, fizioterapeut Elmir Husanović, predsjednik kluba Ljubomir Jurak.
Rukomet, Sloboda, Steaua, 1996
(Generacija rukometaša Slobode koja je osvojila prvenstvo BiH i izborila nastup u Ligi prvaka Evrope, a u ovom sastavu nije nastupila protiv Steaue u Bukureštu – Foto: Arhiva)

Legendarni golman, nekadašnji reprezentativac, trener i član više stručnih štabova reprezentativnih selekcija BiH, trener više klubova u BiH, među kojima i Slobode, kaže da danas njegov tim ima veliku priliku da ispiše nove stranice klupske i rukometne istorije.

Ako danas ponovimo odbranu kao u drugom poluvremenu susreta sa Spor Toto Clubom u Mejdanu, budemo maksimalno skoncentrisani i bez tehničkih grešaka, onda prolazimo. Dobra su ekipa i svi smo svjesni da rezultat iz prve utakmice nije realan. Eto, prošla je Vogošća, nadam se da ćemo im se pridružiti u ovom takmičenju što bi bio veliki uspjeh za bh. rukomet – zaključio je Damir Cipurković.

Podsjećamom, susret Spor Toto Club – Sloboda igra se danas od 14 sati u Ankari, a prenos je osiguran na platformi MY TV. (mp)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *