Cikotić traži vraćanje migranata u “Biru”

0
162

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine tražilo je vraćanje migranata u prihvatni centar “Bira”, iz koga su premješteni u kamp “Lipa” krajem prošlog mjeseca.

To je jedan od zaključaka nakon sastanka premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem, rukovodstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem.

Na taj zaključak predstavnici USK neće pristati, poručili su oni.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da očekuje i krivične prijave od strane bh. institucija zbog premještanja migranata jer se, kako kažu, tome usprotivila Evropska unija.

Takođe, kažu da su spremni da obezbijede potrebne uslove u “Lipi” kako bi migranti mogli prezimiti, te da se tamo nalazi oko 1000 migranata.

Predstavnici USK tvrde da nije ispoštovan njihov zahtjev da se građani USK obeštete zbog materijalne štete koju su prouzrokovali migranti. Najavljuju i masovne proteste u Velikoj Kladuši zbog činjenice da još nema rješenja za izmještanje migranata iz “Mirala”.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić izjavio je da lokacija kampa “Lipa” nije sporna, ali da odluku o premjestanju migranta donosi Savjet ministara BiH, te da u “Lipi” trenutno nema uslova za human život migranata. Kaže da za “Miral” lokalne vlasti nisu našle zamjensku lokaciju te da zbog toga nema mogućnosti za premještaj.

Takođe, rekao je da se mora poštovati međunarodno humanitarno pravo i naći principijelna rješenja za migrante.

Vlasti Unsko-sanskog kantona saopštile su da neće poštovati prvi zaključak, na šta ministar odgovara da postoje institucije sistema koje će se baviti tim pitanjem.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here