Cikotić pokušava od EU tražiti pomoć za deportaciju migranata u zemlje porijekla

0
240

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić rekao je Srni da nastoji da ispita sve mehanizme readmisije ilegalnih migranata u zemlje odakle su došli, ali da je te stvari mnogo lakše reći nego realizovati, te da u tom poslu očekuje pomoć Austrije i drugih zemalja EU.

Cikotić kaže da dosta toga treba riješiti sa Evropskom unijom /EU/, ukazujući da je nedavno izabran na poziciju ministra i da “još nije ušao u sve detalje”.

“Nastojim da ispitam efikasne mogućnosti da BiH pojača i zaštiti svoju granicu, kao i mehanizme readmisije, odnosno upućivanja tih ljudi odakle su došli, ali te stvari je daleko lakše reći, nego ih praktično realizovati”, rekao je Cikotić.

On je ocijenio da je implementacija svih tih postupaka “mudrost borbe sa migrantskom krizom”.

Cikotić je naveo da većina migranata koji se nalaze u BiH dolaze iz EU, odnosno na Zapadni Balkan preko Grčke i njihov konačnan cilj je EU.

On kaže da njihov put i zadržavanje u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja jednu prelaznu ili prolaznu fazu, te da EU ima mogućnost da interveniše i da ih vraća sa svojih granica.

Komentarišući izjavu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera da treba osmisliti programe za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla, Cikotić kaže da je “implementacija te izjave najteži dio posla”.

“Mi se upravo sada bavimo mehanizmima i mogućnostima readmisije migranata, ali jako je teško odrediti njihov identitet i zemlje porijekla. Međutim, ne bih ja unaprijed govorio o tome, ali svaka pomoć Austrije u realizaciji ovakve odluke je više nego dobrodošla”, poručio je Cikotić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here