Cikotić najavio pojačanu kontrolu granice prema Srbiji i Crnoj Gori

0
227

S ciljem kontrole i smanjenja ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu iz pravca Srbije i Crne Gore, biće pojačana kontrola istočne granice, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić je tokom dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu, o eskalaciji migrantske krize razgovarao sa kantonalnim i lokalnim zvaničnicima, te obišao kamp u selu Lipa i kamp “Miral”.

Kako je rekao, nakon ove posjete mu je jasnija situacija na području Unsko-sanskog kantona.

-Dogovorili smo određene mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa institucijama BiH kako bi građani osjetili veći stepen bezbjednosti, istakao je Cikotić.

On je napomenuo da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete kantonalne vlasti, te istakao da “nema mađioničarski štapić” i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osjetiti za izvjesno vrijeme.

Cikotić je naveo da plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, te naglasio da se migrantska kriza ne može odmah riješiti.

-Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo koordinaciju između policijskih agencija u BiH koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji cijele BiH. Uvešćemo i sistem kontrole svih institucija koje su odgovorne za ovo pitanje da bi se sankcionisao nerad i neodgovornost, istakao je Cikotić.

On je dodao da će se periodično vršiti ažuriranje ovog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realizovanih aktivnosti.

-Imamo obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć sa te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti, rekao je Cikotić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here