Cikotić: Migranti u surovim uslovima, urgentno riješiti problem

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić obišao je danas, zajedno s drugim zvaničnicima, kamp Lipa kod Bihaća. Rekao je da svjedoče surovim i nehumanim uslovima u kojima migranti borave.

“Došli smo da sagledamo koji je doprinos svih institucija da se ovdje naprave uvjeti za život migranata. Sve što se posljednjih dana dešava oko migrantske krize pokazuje da je to jedna eminentno humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize, što je ubuduće neodrživo. Mi u ovom trenutku trebamo urgentno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u neuvjetnim zdravstvenim i nehigijenskim uvjetima”, rekao je Cikotić.

Kazao je da su kamp obišli i predstavnici specijalizovanih kompanija koji trebaju osigurati dovod struje i vode, kao i organizacije koje će preuzeti brigu o smještaju, ishranu i zdravstvenom zbrinjavanju migranata.

“Nakon sagledavanja uslova planiramo održati jedan sastanak na lokalitetu Ripča i precizirati doprinos i obaveze svih učesnika. Sutra od Predsjedništva tražimo da održi hitnu sjednicu kako bi odobrio uključenje Oružanih snaga u instaliranje podloga i drugih građevinskih radova da se kamp osposobi za kvalitetan trajniji boravak migranata. Naši Bišćani ne moraju čuvati Biru, mi želimo da ovdje stvorimo uslove, da ovdje što prije izmjestimo sve migrante. Neće biti nikakvog nasilja niti je to iko planirao. Ono što su nadležne institucije planirale je bilo da se Bira otvori dok se ovaj kamp ne uradi, ali se odluka nije realizovala. Nastojimo sada stvoriti što prije uvjete da se Bira zvanično i na legalan način zatvori”, kazao je Cikotić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako je današnji sastanak pokazao dobrotu naroda koji ne može da gleda migranata ovdje. Istakao je kako migrante nisu napustili ni kada su ih drugi ostavili same uprkos tome što su građani proživjeli razne patnje i neugodnosti, te je učinjena velika nepravda prema njima.

“Stavili smo sve resurse na raspolaganje da se ovaj prostor osposobi jer samo su vlasti i građani USK pružili pomoć migrantima kada su ih svi ostavili”, rekao je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako ga ovaj današnji susret ohrabruje.

“Ovdje nema mjesta za politiziranje. Što prije se prestanemo baviti sporednim pitanjima, brže ćemo riješiti ovaj problem. Bira uopće nije u opciji i građani nemaju razlog da se dole okupljaju, nemaju je od čega čuvati”, poručio je Fazlić. (N1, foto: Nova BiH)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *