CIK sutra raspisuje Opće izbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je na svojoj stranici dnevni red za narednu sjednicu, koja će se održati sutra. Kao prva tačka dnevnog reda navodi se "Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine"

0
431
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Kao prva tačka dnevnog reda navodi se “Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine”.

Centralna izborna komisija BiH objavila je na svojoj stranici dnevni red za narednu sjednicu, koja će se održati sutra. Kao prva tačka dnevnog reda navodi se “Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine”.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH još uvijek nije obezbijedilo novac potreban za provedbu izbora, a cijeli proces blokira HDZ BiH.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je kazao da će Centralna izborna komisija BiH u srijedu raspisati izbore, odnosno donijeti odluku o održavanju općih izbora 2022. godine.

Po njegovim riječima, u okviru te sjednice će biti doneseni svi podzakonski propisi koji su u međuvremenu ili ažurirani ili su novi napisani i usvojeni na Kolegiju CIK-a BiH.

“Što se tiče te dileme da li će ili neće Centralna izborna komisija raspisati izbore, to je potpuno vještačka dilema”, kazao je Arnautović.

Napomenuo je da su u Izbornom zakonu BiH jasno propisani rokovi vezani za izbornu godinu.

“Izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru, to znači 2. oktobra ove godine, a raspisuju se, kako zakon kaže, najmanje 150 dana prije tog dana”, podsjetio je Arnautović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here