CIK: Omogućeno je glasanje iz dodatne tri države

0
114

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici dopunila je Odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Sada se na dopunjenoj listi nalaze i Republika Češka, Republika Francuska i Republika Grčka, a od ranije su na listi Australija, Kanada, Mađarska, Republika Finska, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države.

Iz ovih država u uvjetima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa Covid-19, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog prometa s prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za CIK u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 15. novembra odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara 20. decembra.

– Biračima koji iz ovih država glasaju putem pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH naznače “Glasački paket- ne otvaraj, saopćio je Ured za informiranje CIK-a.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here