Centralna izborna komisija kaznila SNSD i DNS

CIK je ove postupke proveo po službenoj dužnosti na osnovu prijave Transparency Internationala.

(Kazne za SNSD i DNS – Foto: CIK BIH )

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je izrekla kazne političkim strankama SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih sredstava. SNSD je kažnjen sa 4.000 KM, dok je DNS dobio kaznu od 3.000 KM.

Prema navodima CIK-a, kazna SNSD-u je izrečena zbog aktivnosti načelnice opštine Jezero, Snježane Ružičić, koja je na svom ličnom profilu i profilu opštine promovisala sebe i stranku SNSD, čiji je član. Ovim postupkom, Ružičić je, kao nosilac mandata i izvršne funkcije, zloupotrijebila javne resurse za promociju stranke.

DNS je kažnjen zbog aktivnosti Dobrice Kucalovića, savjetnika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i predsjednika Gradskog odbora DNS-a u Zvorniku. Kucalović je, prema CIK-u, vodio preuranjenu kampanju, što je rezultiralo kaznom za stranku. Također mu je naloženo da ukloni sporne objave sa svojih društvenih mreža.

CIK je ove postupke proveo po službenoj dužnosti na osnovu prijave Transparency Internationala.

Predsjedavajuća CIK-a, Irena Hadžiabdić, izjavila je na sjednici da ovo služi kao opomena svim zvaničnicima da ne mogu koristiti svoje privatne društvene mreže za promociju stranačkih programa. Članica Komisije, Vanja Bjelica Prutina, dodala je da bi ove kazne trebale imati preventivni karakter, kako bi se spriječile slične aktivnosti u budućnosti. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *