CIK BiH usvojio Izvještaj: Dodik je novi predsjednik Republike Srpske

0
151
sjednica cik bih usvojen izvjestaj milorad dodik novi predsjednik rs
Sjednica CIK-a BiH (Foto: Screenshot)

Centralna izborna komisija na 73. sjednici analizirala je izvještaj Glavnog centra za brojanje. Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen sa šest glasova za te jednim protiv, prenosi Faktor.

Istaknute su brojne nepravilnosti vezane za pakovanje materijala, nedostatak pečata te nevažećih listića.

Broj nevažećih listića ustanovljen kontrolnim brojanjem je 38.018. Također su dodali kako je pronađen i veći broj isprintanih listića koji su izuzeti u kontrolnom brojanju.

Vanja Bjelica – Prutina istakla je kako je nakon dugog trajanja brojanja, što je potpuno opravdano, dodala je, nezadovoljna izvještajem.

– On se sastoji od tabelarnih pregleda koji ne daju nikakve odgovore – kazala je.

Naglasila je da će glasati protiv istog, no, da će podržati većinsku odluku CIK-a.

Irena Hadžiabdić se također osvrnula na izvještaj te podržala Bjelica – Prutina.

– Ne želim uputiti uopšte kritiku Glavnom centru za brojanje, jer ljudi rade danonoćno. Zamolila sam ih da dopune izvještaj, jer smatram da ovo nije dovoljno. Vi ste izvještaj fokusirali na realizaciju kontrolnog brojanja, ali nama je potreban izvještaj recimo koliko smo kontrolno brojali. Mogu zaključiti da je izborni proces obilježen nizom manjkavosti. Najproblematičniji aspekt ovoih izbora su obrasci i pakovanje materijala – kazala je.

Željko Baklar istakao je da bi se trebalo nastojati pronaći 62 vreće koje se nisu uspjele pronaći u Skladištu. Birački odbor, kazao je, kojeg je politika delegirala je napravio “ogromnu havariju”. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here