CIK BiH: Odbijene prijave četiri političke stranke

0
439
(Foto: ILustracija)

Razmatrajući Izvještaje o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, ugruženja građana i grupa građana, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim Lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 15.11.2020. godine.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka. Centralna izborna komisija BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima za 43 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove, 6 političkih stranaka moraju uskladiti naziv koji će koristiti u izborne svrhe te izvršiti dopunu potpisa podrške dok 1 politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave 4 političke stranake su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidovanja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelimično ovjerena će biti obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do utorka, 14.07.2020. godine do 16 sati.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 379 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020. godine. Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave za 278 nezavisna kandidata koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove, a dok je za 93 nezavisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobijanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do utorka, 14.07.2020. godine do 16 sati.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 48 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 nezavisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i 2 nezavisna kandidata prijedloge udruženja.

Za 8 nezavisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci te im je ostavljen rok do utorka, 14.07.2020. godine do 16 sati kako bi ispravili nedostatke odnosno nepravilnosti a dok je 19 prijava nezavisnih kandidata su odbačeno/odbijeno zbog neispunjavanja uslova za ovjeru, navedeno je iz CIK-a.(n,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here