CIK BiH objavio detalje o lokalnim izborima

izbori

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 6. oktobra, saopćila je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, a odluka je, kako je navela donesena na današnjoj sjednici te državne institucije.

Istakla je kako će se lokalnim izborima birati ukupno 3.200 vijećnika i odbornika u gradskim i općinskim vijećima u FBiH, te gradskim odnosno skupštinama opština u RS, te Skupštini Brčko distrikta.

Također birat će se i 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta u Bosni i Hercegovini.

“Troškovi lokalnih izbora bit će ukupno 19 miliona KM. Za aktivnosti CIK-a BiH od institucija BiH doznačeno je 7.410.000 KM. Posebnim zahtjevom upućenim 29. aprila CIK BiH je tražio i dodatnih 4,1 milion KM. Ta sredstva su potrebna za angažman dodatnog osoblja kao i provođenje pilot projekta u skladu sa odlukama visokog predstavnika u BiH. Troškovi gradova i općina za lokalne izbore bit će oko 7,5 miliona KM. Najveći dio sredstva bit će usmjeren za naknade članova biračkih odbora”, tekla je Hadžiabdić.

Centralna izborna komisija BiH donijela je i odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na kojem se prema podacima s pravom glasa nalazi 3.406.088 birača.

“Svaki punoljetni građanin je vađenjem lične karte upisan u Centralni birački spisak”, napomenula je Hadžiabdić,

Državljani BiH koji se žele prijaviti za glasanje na lokalnim izborima iz inostranstva svoju prijavu mogu ostvariti preko portala e-izbori do 23. jula.

Navela je kako 6. septembra počinje zvanična izborna kampanja za lokalne izbore koja će trajati do 5. oktobra u 7 sati, kada nastupa izborna šutnja.

“Novost je da više, od danas do 6. septembra, nema više, ne samo plaćene nego i svake vrste izborne kampanje. Sve suprotno tretirat će se kao preuranjena kampanja i bit će podložno sankcijama. Od danas do potvrđivanja rezultata političkim subjektima zabranjeno je koristiti se govorom mržnju, sprečavati novinare, zloupotrebljavati djecu u političke svrhe…”, naglasila je Hadžiabdić.

Dodala je kako su lažne informacije globalni problem.

“CIK može sankcionirati političke subjekte zbog širenja dezinformacija. U roku od 15 dana od izbora moraju da uklone sve reklamne plakate”.

Na pitanje novinara kako će biti proveden proces izbora, imajući u vidu izborni zakon Republike Srpske, predsjednik CIK-a, Irena Hadžiabdić ističe da su Lokalni izbori raspisani u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Konstatuje da je donošenje entitetskog Izbornog zakona upitno, te da će, CIK BiH raditi, isključivo, po važećem zakonu.

“Uopšte se ne planiramo baviti tim zakonom”, iako bi, dodaje, njegovo stupanje na snagu moglo da zakomplikuje situaciju provođenja izbora.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *