Cijene nafte porasle šestu sedmicu zaredom, najviše od marta

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covid-19, privredna situacija normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cijene nafte porasle su šest sedmice zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna.

TOkom sedmice cijena barela na londonskom tržištu dostigla je i 51 dolar, što je njena najviša razina od prvog dijela marta i izbijanja koronakrize, javlja SEEbiz.

Zanima li vas…
Stanovi za budućnost

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaklo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak vakcinisanja u SAD-u.

Organizacija zemalja, izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, na čelu s Rusijom, nedavno su dogovorili da će od januara povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno. To je, doduše, manje u odnosu na prvobitno planiranih 2 miliona barela, no trgovci su se nadali da će sasvim odustati od povećanja proizvodnje.

Uz to, posljednjih mjeseci raste proizvodnja u SAD-u. U petak je kompanija Baker Hughes izvijestila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih i gasnih postrojenja povećan već 12. sedmicu od posljednjih 13, i to za 15 postrojenja, na ukupno 338, najviši nivo od maja.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina. Kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim privredama, što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize. (Int, ag)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *