Čičko: Uskoro ćemo položiti kamen temeljac za zgradu DTV “Partizan” u Kreki

U Gradskoj upravi Tuzla obavljena je procedura javne aukcije vezane za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekta DTV „Partizan“ u Kreki, a najbolja ponuda bila je firmi “Rasimgradnja” doo Gradačca i “Neagradnje” doo Lukavac, saznaje Fena.

Derviš Čičko: Upornost se isplatila, Kreka će dobiti svoj DTV “Partizan” (Foto: Miro Petrović)

Radi se, u stvari, o izgradnji nove zgrade prije dvije godine srušenog objekta Društva za tjelesno vaspitanje, koje datira još iz vremena Austro-ugarske monarhije.

Objekat je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je izuzet za potrebe humanitarnih organizacija i izbjegličkih opština, nakon čega je potpuno devastiran. Udruženje građana „Kreka“ godinama je tražilo da se zgrada vrati prvobitnoj namjeni, u čemu su uspjeli tako što je plan obnove zgrade podržalo Gradsko vijeće Tuzla,

– Definitivno je dovršen izbor ponuđača, tako da građevinski radovi mogu početi odmah, u stvari, nakon potpisivanja odgovarajućih ugovora sa Gradskom upravom Tuzla, u naredne dvije sedmice – izjavio je za Fenu predsjednik Udruženja građana „Kreka“, Derviš Čičko.

Projekat budućeg objekta u Kreki

Za ove namjene u proračunu Grada Tuzla osigurana su sredstva od oko 450.000 maraka, a u uređenje okoliša uključila se i Vlada Kantona Sarajevo, koja je za te namjene osigurala sredstva od oko 80.000 maraka, želeći podržati projekt u sredini koja je karakteristična po skladnom životu mještana svih vjera i nacija.

– Sam građevinski objekat “Partizana” u Kreki je dosta jednostavne izvedbe, tako da ga je moguće u slučaju povoljnjih meteo-uslova završiti za tri do četiri mjeseca. U tom smislu, UG “Kreka” će u najskorijem roku i u dogovoru sa Gradskom upravom Tuzla organizirati svečano polaganje kamena temeljca – njavio je Čičko.

DTV “Partizan” u godinama pred rat u BiH

Objekat DTV „Partizan“ u naselju Kreka izgrađen je 1894. godine, bio je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata objekat je služio kao dom Društva za tjelesno vaspitanje i iznjedrio je brojne uspješne sportaše najvišeg ranga u bivšoj državi.

U rekonstruiranom objektu, čija se izgradnja očekuje najkasnije krajem ljeta, zadržat će se isti horizontalni i vertikalni gabariti kao kod prethodnog objekta, prizemne spratnosti sa dvije osnovne funkcionalne cjeline, ambulantom i prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, te s multifunkcionalnom salom za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja, ukupne površine oko 330 kvadratnih metara.(M. Petrović, Fena, tl – Foto: Arhiva TZL.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *