Čičko u emisiji RTV Slon: Imamović treba da ode, jer je u razvojnom smislu štetan za Tuzlu (Foto/Video)

1
1671

U emisiji “Sredinom sedmice” na RTV Slon, u srijedu je gostovao kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle, inž. Derviš Čičko.

U skoro jednosatnoj emiisiji, Čičko je bio veoma kritičan spram razvojne politike grada i gradonačelnika Jasmina Imamovića, spram odnosa vlasti prema kulturi, sportu, urbanizmu, vrhunskim umjetnicima i sportašima, poslovnim zonama…

Kritikovao je glomaznu administraciju Gradske uprave, politiku zapošljavanja u upravi i javnim preduzećima, kazavši kako su već 20 godina ta preduzeća isključivo u funkciji Imamovićevog ostanka na mjestu gradonačelnika. Unazad nekoliko mjeseci u GU i JP zaposleno je 28 novih radnika, a i bez njih je uprava glomazna i skupa.

Naveo je primjer da Kabinet gradonačelnika opslužuje 21 osoba i da kabinet godišnje troši oko 1,6 miliona, što je nepodnošljivo opterećenje za budžet i da to treba promijeniti.

Kazao je i kako se budžet ne može puniti kreditima, a da se ti krediti, ipak, dižu u svakoj izbornoj godini i potroše za kampanju.

– Već petnaestak godina, možda i više, javna preduzeća i njihovi rukovodioci su pod velikim pritiskom i imaju samo jedan zadatak, a to je da se osigura ponovni izbor aktuelnog gradonačelnika – rekao je Čičko, dodavši kako je za to vrijeme sve drugo “zabetonirano”, misleći na realni sektor, sport, kulturu, urbanizam i druge zapostavljene oblasti Grada.

Svake izborne godine gradonačelnik pokazuje mišiće prema uposlenicima u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, apsolutno uzurpiravši vlast. “Javna preduzeća su godinama privatni servisi gradonačelnika”, kazao je.

Naglasio je da se mistifikuje ko voli, a ko ne voli Grad, naglasivši da ga najviše vole oni koji plaćaju poreze i pune budžet i vode računa o javnom novcu.

– Taj novac je vlasništvo svih nas, a ne samo gradonačelnika i vijećnika – naglasio je Čičko, objasnivši da je u praksi obrnuto.

Govorio je i aferi “SPO 15. maj” rekavši da je ona posljedica netrpeljivosti i obračuna dva moćnika – Jasmina Imamovića i Envera Bijedića, te da je spomenuta afera po posljedicama teža od afere “srebrna malina”.

– Tu je stvar jasna ko snosi odgovornost za aferu, a što se tiče krivnje treba da je utvrde pravosudni organi. Taj slučaj se oteo kontroli i ljudima koji su prije više od 10 godina dali svoj novac za stanove treba omogućiti da u njih i uđu. Sasvim sam siguran, kada se to dogodi, da će mnogi od njih podnijeti sudske tužbe za odštetu zbog pričinjene duševne boli i te će sporove sigurno dobiti – kazao je gost emisije.

Posebno je govorio o “gotovo uništenom sportu”, o statusno degradiranoj Galeriji međunarodnog portreta, o nebrizi za istaknute sportiste i umjetnike.

Voditeljica Selma Jatić pitala je kandidata za gradonačelnika da li ima nešto iz svog života što krije, na što je Čičko odgovorio:

– Krijem da imam unuka od dvije i po godine, koji živi u Njemačkoj, tamo mi, kao ljekar, živi i radi kćerka…Bit ću sretan da neko izađe i kaže nešto za mene što bi mogla biti blamaža. Znam da će kampanja biti prljava, ali slatko ću se smijati stvarima koje će o meni govoriti – objasnio je.

Na kraju razgovora bio je kategoričan kazavši da “sadašnji gradonačelnik treba da ode, jer je vast pretvorio u veliku moč nastalu na osnovu politike”.

– To ima strašne ekonomske i druge posljedice i on je štetan za Grad u razvojnom smislu. Zato treba da ode, a što se mene tiče, može da ode u legendu – zaključio je Derviš Čičko.

Repriza emisije na RTV Slon bit će emitovana u četvrtak u 16 sati. (tl – Foto: screenshot)

1 komentar

  1. Imamovoc je zlo za ovaj grad odavno ali on se mora boriti da ostane jer nema gdje on bez tebe ne smije u carsiju izaci budite sigurni da pola uposlenika opcine nece glasati za njega jer ih ponizava problem je u tome sto su njihovi glasovi vec u vrecama sprijecite ga da pokraden glasove kako je do sad radio imacemo novog gradonačelnika dosta je ovoga
    Treba jos samo vidjeti jel redjicka u stanu CZ i sve Ce vam biti jasno.gimnasticarka

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here