ČIČKO: Moja ostavka na članstvo u GO Naše stranke je opravdana i direktno iznuđena

17
1670

Dosta komentara u javnosti izazvala je na sjednici u Tuzli odluka Glavnog odbora Naše stranke o prolongiranju za prvu polovinu augusta izjašnjavanja o kandidaturi inž. Derviša Čička za poziciju gradonačelnika Tuzle. Pojedini analitičari smatraju da je vrh Naše stranke donio politički štetnu odluku, s obzirom na to da se u ranijim istupima govorilo kako je osnovni pravac ove stranke u Tuzli promjena vlasti, koja je postala svrha sama sebi.

Čičko: Naša stranka ne smije u pregovorima nastupati u klečećem položaju (Foto: Miro Petrović)

Nezadovoljan ovakvom odlukom Čičko je podnio ostavku na članstvo u Glavnom odboru Naše stranke, a u razgovoru za portal TuzlaLIVE objasnio je i razloge svoje odluke.

– Moja nedavna odluka o istupanju iz članstva Glavnog odbora Naše stranke isključivo je političke principijelne naravi, kojom sam želio da naglasim neslaganje s odlukom tog organa o “prolongiranju” potvrđivanja kandidature za gradonačelnika Tuzle. I odnosi se na pitanje shvatanja lične odgovornosti u slučaju učešća u donošenja političkih odluka, posebno ako te odluke imaju direktnog uticaja na stanje društvenih odnosa u našem gradu i čije posljedice vrlo direktno mogu uticati na mogućnosti ostvarenja poboljšanja kvaliteta življenja svih nas – kaže Čičko.

NADAM SE DA ĆE OSPORENA KANDIDATURA, IPAK, BITI POTVRĐENA

Smatra da je odluka posljedica „nerazumijevanja ogromne većine članova Glavnog odbora Naše stranke načina pristupa izborima u Tuzli“.

– Odlukom o “prolongiranju” potvrđivanja moje kandidature de facto su se priklonili logici “bezuslovnog ulaska u Vijeće”. Za moje pojmove, to je štetno i duboko pogrešno, pa je moja odluka da se zahvalim na članstvu u tom organu NS-a, sasvim opravdana i direktno iznuđena. Naravno, nadam se da će ta odluka naknadno biti promijenjena i da će osporena kandidatura, ipak, biti potvrđena, u interesu Naše stranke, posebno u Tuzli – smatra naš sagovornik.

Za najavljene pregovore s SDP-om i direktno aktuelnim gradonačelnikom tvrdi da bi mogli donijeti zanemarljivu korist, a veliku štetu. U više navrata kazao je upravo kako je aktuelna vlast štetna za Tuzlu i Tuzlake, a i sada je kategoričan.

– U suštini, radi se o ozbiljnom nagovještaju mogućnosti neprincipijelnog prihvatanja realiteta “stanja na terenu”, tj. ogromne i apsolutističke moći aktuelnog gradonačelnika, koji potpuno autoritarno, neprikosnoveno vlada Gradom i njegovim sveukupnim materijalnim, finansijskim, kulturnim, sportskim i svim drugim resursima, njegovom javnom upravom, javnim preduzećima i ustanovama, kao i s njima nedefiniranim obimom povezanih lica, institucija, agencija, medijskih kuća, nevladinih organizacija i td. Naravno, dominantno “upravlja” i rezulatima izbora preko GIK-a, u kojem u pravilu sjede uposlenici Gradske uprave. I konačni rezultati tog dvadesetogodišnjeg načina upravljanja su predominantno ekonomski, a i na dosta drugih načina, negativni. Drugim riječima, loša, korumpirana, potrošena i bezidejna izvršna vlast, nema svoju “ideologiju”, izuzev pobrojanog i sasvim je svejedno šta ona sama misli o sebi. Ona je loša i štetna za građane koji je plaćaju – tvrdi Čičko.

SUDBINA NS MOGLA BI BITI SLIČNA DF-OVOJ

Mišljenja je da bi odstupanje od ciljeva stranke, iskazanih na prethodnim izborima, moglo imati ozbiljne posljedice po NS u Tuzli.

– Upravo, ovom odlukom GO NS-a indirektno se prihvata dosadašnja gradonačelnikova nezakonita lična “medijacija”, i u odabiru broja i personalnog sastava budućih vijećnika i Naše stranke u Gradskom vijeću, čija bi politička sudbina, nakon izvjesnog vremena, bila vrlo slična onoj kao npr. onih DF-ovih: nestali bi kao politički subjekti i postali lični gradonačelnikovi glasački pijuni. Svakako da bi slična bila i sudbina Naše stranke u Tuzli.

Zagovornik je da se otvoreno i činjenicama govori o aktuelnoj gradskoj vlasti i da se pokuša dovesti do promjena isključivo u interesu građana.

-Zbog svega, potrebno je oštro, direktno i argumentirano kritizirati sve ono loše što je dotična vlast radila ili nije uradila, bez obzira na njenu formalnu i neformalnu moć koju je ostvarila u posljednje dvije dekade u javnom životu Tuzle. Jednostavno, ne treba, a i pogubno je u političkom smislu, unaprijed bezuslovno opravdavati i paktirati s lošim i dokazano neuspješnim praksama lokalne vlasti, bez obzira na bilo koju vrstu političke bliskosti ili interesa. To je uvijek neoborivi alibi i vrlo upotrebljiv pobjednički alat protivničkih, u ovom slučaju desničarskih etnički partija i njihovih vazala širokog spektra i logike “svi su isti”, što posebno dobiva na opravdanoj snazi u šemi “svi loši jesu potpuno isti”. Politički čin gradonačelničke kandidature, jeste potpuno ključni dokaz za svaku političku stranku u Tuzli, posebno za NS, njene političke ozbiljnosti, validnosti i elementarne autentičnosti i iskrenosti sopstvenih namjera da se generalno i konkretno situacija u Tuzli promijeni, bezuslovno nabolje. Prema tome, bilo kakva vrsta trulog i neprincipijelnog kompromiterstva u vezi s gradonačelnikom kandidaturom je vrlo kontroverzna i nepredvidljivih posljedica – kaže Čičko.

NEGATIVAN EPILOG ZA KLEČEĆEG U PREGOVORIMA

U tom kontekstu, dodaje, sasvim je logičan i jednostavan pristup neophodnim predizbornim pregovorima NS-a sa SDP-om i svim drugim političkim strankama lijevog i građanskog usmjerenja oko važnih programskih principa postizbornog formiranja većine u Gradskom vijeću.

– Pristup pregovorima na potpuno gubitničkoj osnovi “bezuslovnog ulaska u vijeće”, kao jedinom zahtjevu za pregovaračkim stolom, uvijek se donosi na koljenima, u klečećem položaju, a takav položaj u politici, a i u drugim situacijama, uvijek nudi i očigledan negativan epilog za klečećeg aktera. Naša stranka, kao objektivno utemeljena politička nada za veliki broj građana Tuzle i BiH, nema niti jednog racionalnog razloga da se ponaša, pa i na simboličkoj razini, gubitnički ili inferiorno prema bilo kojem kolektivnom ili personalnom političkom akteru kod nas – zaključio je inž. Derviš Čičko u razgovoru za TuzlaLIVE. (mp, tl)

17 Komentari

 1. Poštovani g-dine Čičko, odmah na pocetku da kažem da Vas kao osobu jako uvažavam, poštujem i redovno Vas pratim na društvenim mrežama. Sve što ste do sada pisali u svojim kolumnama i govorili u intervjuima je apsolutno tačno vezano za rad i djelo J.Imamovica. Takodjer stoji i činjenica da bih uza Vas kao kandidata glasao priličan broj tuzlaka. Medjutim, moramo uzeti drugu činjenicu u obzir,a to su izbori 2016 god. Tada je J.I. dobio 21.179 gl., B.H. 13.171 gl.,A.G. 4.221 gl.,Z.B.1.837. A.M.1546 gl. I tako dalje… Dakle, u konačnici se ispostaviloda je Jasmin Imamovic pobjedio u utrci za gradonačelnika upravo zato što su se glasovi tuzlaka “rasuli” na ostale kandidate. S tim u vezi,mišljenja sam da ako ovaj put želimo ( a većina tuzlaka smatra da treba promjena doći na čelo grada) trebamo naći načina i podržati jednog cestitog, poštenog, i sposobnog kandidata koji bi moga ugroziti Jasmina,odnosno pobjediti u utrci za gradonačelnika.. Vjerujem da ovi moje misljenje djelo veliki broj mojihsugrađana ,a smatram i Vi g-dine Čičko. Uz veliko poštovanje Vama,I naravno čitateljima dobrog portala Tuzlalive. PUNO TOGA U POZITIVNOM SMISLU ZA DOBROBIT GRADJANA TUZLE BI BILO SAMO DA JASMIN IMAMOVIC OVAJ PUT IZGUBI NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA, te da na čelo grada dodje osoba sa jasnom vizijom,menadzerskim sposobnostima i naravno da je pošten i transparentan u radu. Živjeli….

 2. Naravno da se slažem sa Vama i Vi ste objasnili suštinu stvari. Takođe, siguran sam da u Tuzli ima veći broj osoba koje sasvim validno mogu obavljati izborno povjerenu dužnost Gradonačelnika, u okviru građansko-lijevog opredjeljenja. To je jedino pravo rješenje i “ucjenjivanje” Tuzlaka tezom “bolje Jasmin, nego SDA etc.”, potpuno je poražavajuća u okvirima totalno koruptivno devastirane lokalne vlasti. Takav pristup, bez političkog inoviranja, prije ili kasnije, a to je vjerovatno u kasnu jesen ove godine, vodi gradsku vlast u izborni poraz, od kojeg će se teško oporaviti. Nažalost, najslabija izborna “ponuda” tuzlanskih socijaldemokrata, bez SD-BH, koji su SDA-ulizice i politički podvodači, svakako je aktuelni Gradonačelnik. I ta činjenica bi mogla da razarajuće utiče na izborne rezultate u Tuzli, bez obzira na njegove vrlo seriozne pripreme na namještanju, krađi izbora, kao i zadnjih godina. Krivnja i odgovornost je na strani onih iz tuzlanske vlasti koji neće, ili ne mogu, da se suoče sa stvarnošću, bez obzira kakva je. Oni su je i proizveli, nažalost. Bolje da nije tako.

  • Svi se slazemo da Tuzla zapravo nema Gradonacelnika ,vec duzi niz godina.Ulaziti u analize zasto glasaci odabiraju istu osobu bi uzelo dosta vremena ,i vjerovatno ne bi donijelo neko rjesenje za buducnost.Bolje je imati slijepog ujaka nego nikakvog.Iz mog iskustva prodavanja knjiga duhovnog sadrzaja predlazem vam da idete od kuce do kuce ,neka vas raja vidi ,i PUNO SRECE.Mi cemo glasati za vas

  • Znate li g. Čičko da je nekoliko članova GO Tuzla na stalnoj liniji s gradonačelnikom Tuzle? Sve o čemu razgovarate Jasko brzo sazna iz prve ruke. Analizirajte malo i sve će Vam biti jasno

 3. U Tuzlu slijece ne jedan, ne dva, vec jato crnih labudova ! I to na panonska jezerca, ponos i diku naseg SDP….
  A Cicku kapa dole, u svakom kukolju nadje se i zlatno zrno zita !

 4. Duboko korumpirano društvo ima upravo onakve “vladare” kakve i zaslužuje. Ići linijom manjeg otpora, nezamjeranja, pokazuje da kao pojedinci i narod nismo sazreli niti u nacionalnom, niti civilzacijskom smislu. Tuzlaci, bježeći od nacionalnog (većina su ipak Bošnjaci) i od SDA (koji ničime u posljednjih 20 godina nije zaslužio da Bošnjaci budu uz njih) priklanja se fantomskoj socijaldemokratiji koja to nije već 30 godina, nego skup ublehaša, prodavaoca magle, i već duboko profiliranjih kriminalaca koje bi gubitak izbora koštao pokretanja mnoštva krivičnih prijava koje čame u tami arhive tuzlanskih tužilaca i pravobranilaca. Motiv istih za ostanak na vlasti je mnogo jači od amorfne mase tuzlanskih glasača. Zato, djeco ili “revolucija” ili pasoše u ruke i u “bolji život”

 5. Šteta g. Derviše, ako je ovo zaista kraj kandidature. Dvadesetak glasova moje porodice i bliže rodbine i ovog puta će biti izvan glasačke kutije

  • Nadati se da nije, pošto onda nije jasno šta će u Tuzli ostati od bilo kakve “politike” nakon ovih izbora. U tom smislu, naravno, ja zaista ne doživljavam gradonačelničku kandidaturu kao neku ličnu promociju ili bilo šta tome slično. Nego, bez obzira na sve rezultatske prognoze, ne vidim niti jednog razloga da se ne omogući ljudima, npr. kao što ste Vi i Vaša familija, da glasaju za nekog ko ima potpuno drugačiji pristup, za mene potpuno normalan, uopšte ulozi i stilu rada Gradonačelnika. I reda prioriteta u tom radu, svakako.

 6. Sretan 69-ti rođendan VEČNOM DIREKTORU CENTRALNOG GRIJANJA Tuzla Nevresu Arnautovicu koji je Jaski “donirao” za proteklih 20 godina onako regularno 30 miliona KM.
  Naravno, sebi je mazno 5 milioncica + 3 stana i 2 poslovna prostora. Sve prijavljeno SIP-i al dzaba. Još ih Lagumdzija stiti.
  Dabogda im za lijekove trebalo

 7. Poštivani Derviše,
  Mišljenja sam da ste trebali uz ostavku u GO NS, povući i svoju kandidaturu(ako sam dobro razumio, ona još uvijek važi). Tome u prilog ide i najava kandidature iz bloka SD-DF. Nadovezujem se na prvi komentar, pa mislim da bi JI mogao insistirati na vašoj kandidaturi jer mu godi sto vise kandidata.
  I na kraju, kad budete imali vremena i volje, pojasnite razliku između SDP i SDA?
  Ako SD nazivate SDA ulizicama, da li je po tom NS SDP ulizica?

  • Kandidatura je političko “vlasništvo” stranke, tako da je pitanje političke korektnosti ne miješati te pojmove i ostaviti taj legitimitet tamo gdje pripada.
   Izborna geadonačelnička kombinatorika je puno šira kategorija od interesa aktuelnog Gradonačelnika, koji tu instituciju doživljava kao neku vrstu prava na privatno vlasništvo i to je u političkom smislu potpuno tragično. Na taj način se pokušava cijeli izborni proces, već po ko zna koji puta, vulgarizirati i svesti na otrcanu demagošku dilemu “za i protiv Jasmina”, čime se potpuno onemogućavaju razgovori o ključnim i praktičnim budžetskim, komunalnim i drugim interesima Grada. Takav kvaziideološki, uvrnuti pristup izborima unazadio je Tuzlu gotovo na katastrofičan način.
   Za sada, “Naša stranka”, generalno vodi autentičnu politiku.

   • Poštovani Derviše,
    kandidatura nije i ne bi trebala biti samo “vlasništvo” stranke, pogotovo ako se uzme u obzir potencijal kandidata da dobije glasove onih koji nisu članovi stranke(u Vašoj kandidaturi je to i više nego očito).
    Obzirom da se pojavila kandidatura SD-DF, uz činjenicu da su obje stranke infrastrukturno jače od NS, ukoliko se želi pobjediti aktuelni gradonačelnik, mišljenja sam da bi NS kao stranka a vi puno više profitirali ako bi odustali od kandidature. Ovo pišem jer sam siguran da GO NS TZ želi novog načelnika, što ne mogu potvrditi za stranački vrh.
    Također, nadam se da će kampanja NS u TZ biti dijametralno suprotna od one u npr. SA.
    Naravno, ne sumnjam da će borba za glasove biti “autentična” i u TZ i u SA, jer su protivnici isti, doduše sa u različitim bojama dresova (ono što je protivnik NS (SA) SDA, to je vama SDP)
    Ostaje da to dobro objasnite centrali, traje to od 2008.
    Lp

 8. Ne odustaje,mali su nosevi tvoji partijski drugovi selim zaboravio kako ga je Imamovic navukao na izborima za predsjednika SDP ,Mirjana zaboravila da je Imamovic ko sudnu krpu izbacio iz stranke

 9. Ne bih da budem naporan sa svojim komentarima,ali moram napomenuti G-dju Lepic da ja na prošlim izborima dobila “samo” 1550 glasova, i i šta očekuje na sljedećim izborima u Tuzla ako u ovom slučaju samo šuti niti se oglašava vezano za G-dina Čička. G-djo Lepic pitao bih Vas ,kako ste mogli zaboraviti način na koji ste smijenjeni iz Doma Penzionera,kako ste mogli zaboraviti da Vas je Mirsad Bakalovic (SDP) zajedno sa Sladjanom Ilicem i Jasminom Imamovicem malte ne izbacili naglavacke iz Doma Penzionera. Pa zar je cijena toga da se nekima u Našoj stranci dodvoravate lako bi ste osigurali sebi mjesto na listi i na narednim izborima. Bojim se poštovana g-djo Lepic da ovaj put niko za Vas neće glasati
  A g-dinu Čičku, kapa do poda i ako ikada na bilo kojoj listi na izborima budete imate veliku podršku moje malenkosti i moje uže i šire FAMILIJE,kao i prijatelja.

 10. Poštovani Derviše,
  kandidatura nije i ne bi trebala biti samo “vlasništvo” stranke, pogotovo ako se uzme u obzir potencijal kandidata da dobije glasove onih koji nisu članovi stranke(u Vašoj kandidaturi je to i više nego očito).
  Obzirom da se pojavila kandidatura SD-DF, uz činjenicu da su obje stranke infrastrukturno jače od NS, ukoliko se želi pobjediti aktuelni gradonačelnik, mišljenja sam da bi NS kao stranka a vi puno više profitirali ako bi odustali od kandidature. Ovo pišem jer sam siguran da GO NS TZ želi novog načelnika, što ne mogu potvrditi za stranački vrh.
  Također, nadam se da će kampanja NS u TZ biti dijametralno suprotna od one u npr. SA.
  Naravno, ne sumnjam da će borba za glasove biti “autentična” i u TZ i u SA, jer su protivnici isti, doduše sa u različitim bojama dresova (ono što je protivnik NS (SA) SDA, to je vama SDP)
  Ostaje da to dobro objasnite centrali, traje to od 2008.
  Lp

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here