Čičko: Latentni bankrot budžeta Tuzle i trla-baba-lan Jasmina Imamovića

6
1152

Povod za osvrt je pismo DF-ovca Zlatana Begića i nastojanje da se sruši većna u gradskom vijeću, na što je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u jednom intervjuu, rekao:
“Neće pismo Zlatana Begića srušiti većinu u Gradskom vijeću Tuzle”…

Tim povodom zanimljiv osvrt je na svom Facebook profilu napisao politički analitičar Derviš Čičko, koji prenosimo u cijelosti.

Neće, a nema niti potrebe, tu su PDA (1) i HDZ (1), i kada će se to indirektno učiniti usvajanjem prijedloga Nacrta budžeta za 2021.g., čime će se formalno konstatirati enormno latentni budžetski “bankrot”.

(Foto: Facebook)

Unutrašnja struktura elementarne održivosti likvidnosti predloženog Nacrta budžeta, potpuno je devastirana neutemeljeno napuhanom njegovom prihodovnom stranom, posebno neutrošenim sredstvima i kreditnim zaduženjima, dok je rashodovna dramatično opterećena nepodnošljivo preskupom i dva do tri puta prekobrojnom birokracijom i td.

Posebna tema su izuzetno neefikasna javna preduzeća, zastrašujuće raširena korupcija i ogromna činovničko-strukturna prekobrojnost uposlenika. Samo je od decembra predizborne 2019.g., do novembra izborne 2020.g. zaposleno je u “korporativni” gradski organizam oko 200 novih uposlenika, koji su nominalno bruto opteretili poreske obveznike za dodatnih cca 4.5 miliona KM godišnje.

Možda niste pročitli
HOĆE DA SE ODREKNU PLAĆE, A NE MOGU ZBOG PAPIROLOGIJE

Pobijedilo se po svaku cijenu na izborima, i to znakovito mizernim rezultatom, ali desetogodišnji aferimi rastrošnosti, demagoškog ideologiziranja stvarnosti bavljenjem “ritualnom ekonomijom ispraznosti”, neplanskog trošenja i potpunog uništenja realnog sektora, došli su konačno na naplatu.

Uzgred budi rečeno, simptomatično je da je prijedlog Nacrta budžeta za 2021.g. niži za cca 6.5 miliona KM od onog iz 2020.g., ali je ujedno njegova rashodovna strana viša za cca 600 hiljada KM i sl.

Možda vas zanima
DOBAR SAVJET PARA VRIJEDI

Narodski rečeno, “babi neće biti dobro”, a ni nama drugima: famozno “pismozlatanabegića” je samo bezazlena razbibriga Gradonačelnikova. (Facebook)

6 Komentari

  1. Baš u centar g-dine Dervise. Bravo,svaka Vam je na mjestu. Primjer: U , JU Dom Dom Penzionera direktor Bakalovic, sa svojom druzbenicom Razic Zinaidom je proteklom periodu primio 10-ak ljudi. Izmedju ostalog vjerovali ili ne i novinara Admira Muslimovica. Za navodno reklamiranje ustanove potpisao ugovore preko 10.000 hiljada Km,raznim advokatima dao preko 20.000 km,koji zastupaju ustanovu. Troši se na sve strane,mimo zakona o javnim nabavkama. I gle čuda, za proteklu godinu će doći izvještaj na gradsko vijeće da su negativno poslovali. Aferim vrli direktore Bakalovicu. Sramota. A Vi,g-dine Dervise nastavite sa Vašim kolumnama, jer Vam je svaka zlata vrijedna..

  2. I naravno neko će reći, ma napadi neprovjereni na kadrove SDP-a…… Pa onda bujrum, neka se sve provjeri od strane nadležnih i ustanovit će da je ovo samo sitnica, od onog šta bi ustanovili prilikom kontrole.

  3. Promjena vlasti u Tuzli je nasušna potreba. Da se u GU i svim komunalnim preduzećima izvrši temeljita analiza (inspekcija), da se vide putevi kriminala i šetanja novca između njih samih, da se zaustavi nepotizam, stranačko zapošljavanje, da Tuzla ponovo prodiše čistim plućima. Među ostalim da se i izvrnu džepovi ovog Jasminovog ljubimca Bakalovića, a da ne govorimo o Centralnom grijanju i Nevresu Arnautovicu, vječitom direktoru

    • NevresA. je kao dionicar cca 3% vlasnik Centralnog grijanja, sa ulogom cca 260.000. KM.
      Dok Tuzla tone čelnici su puni ko kruzer.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here