Čibukčić obećao pomoć za uklanjanje kruksa i sanaciju jezera Modrac

Rješavanje ključnih pitanja zaštite okoliša bila je glavna tema današnjeg razgovora u Sarajevu ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdana Karadžina i  direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuada Čibukčića.

Karadžin je ovom prilikom izjavio da je zatražena pomoć u rješavanju nekih vrlo složenih problema u Tuzlanskom kantonu. Pomoć je zatražena u vezi sa rješavanjem okolišnih problema koji se tiču sanacije jezera Modrac i uklanjanja opasnog otpada kruksa iz industrijske zone grada Tuzle.

– S obzirom na to da se radi o velikim projektima, kao i o velikoj količini opasnog otpada, procijenjenom na 1.750 tona, obratili smo se Fondu za zaštitu okoliša FBiH za pomoć u traženju modela rješenja. Putem javnog poziva ovog fonda aplicirat ćemo za sredstva potrebna za izradu studije utjecaja na okoliš i sanacije tla zagađenog opasnim otpadom i njegovog uklanjanja. Također i za izradu glavnog projekta sanacije Jezera Modrac u smislu sprečavanja daljeg unosa nanosnog materijala i čišćenja obala i dna jezera – kazao je ministar Karadžin, dodavši da Minisrstvo i Fond od ranije imaju dobru saradnju.

Prema izvještaju o količinama opasnog otpada kruksa u industrijskoj zoni Hak II u Tuzli, kruks se nalazi na dubini od pola do tri metra, a ukupna zapremina kruksa na deponiji je 1.200 – 1.500 kubnik metara.

Hemijskom analizom utvrđene su povećane količine hlora, koji je kancerogen, korozivan i toksičan, kao i prisustvo teških metala kao što su hrom, olovo i nikl.

– Fond za zaštitu okoliša FBiH uložit će maksimalne napore da se ovo ključno pitanje za Tuzlu riješi sistemski i na najefikasniji način – dodao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić. (Press TK, TL)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *