Christopher Hill okrivio Dodika i razbio “iluzije Srba”

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Christopher Hill kazao je da je među najvećim problemima u regionu situacija u BiH. Navodi da je to zbog pokušaja RS da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog djelovanja člana Predsjedništva Milorada Dodika.

U odgovoru na pitanja senatora Vanjskopolitičkog odbora Senata, Hill je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana.

On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promjena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima.

Hill je rekao da vjeruje da sa rukovodstvom u Beogradu može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.

-Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo da podržimo jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promjene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu, naglasio je Hill.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *